vrijdag 25 november 2016

De literaire getuige

Hoe kan je getuigenis afleggen van wreedheden? Het Campert-symposium zet dit jaar kampliteratuur centraal. Met o.a. Jessica Durlacher, Judith Herzberg, Marcel Möring en Nina Polak.

Hoe kan je getuigenis afleggen van de wreedheden die mensen elkaar aandoen onder totalitaire regimes? Na de Tweede Wereldoorlog hebben kampslachtoffers indrukwekkende pogingen gedaan hun ervaringen te beschrijven. Het verhaal blijft daarin een constante: vertellen wat er gebeurd is, zodat de anderen het weten, vertellen om te verwerken, of om uiting te geven aan wat niet te verwerken viel.

Het Campert-symposium 2016, georganiseerd in samenwerking met het Literatuurmuseum, gaat dit jaar over de literaire getuige. Niet alleen Duitse vernietigings- en concentratiekampen, maar ook Japanse kampen of de Gulag spelen een rol bij de auteurs die tijdens het symposium centraal staan. Wat kon er herinnerd en verteld worden en door wie, bijvoorbeeld vlak na de oorlog? Ook de tweede generatie heeft geprobeerd vorm te geven aan de verschrikkingen die hun ouders hebben meegemaakt. Hoe verwoord je ervaringen die niet, maar tegelijkertijd ook indirect wel de jouwe zijn geworden? 

Met medewerking van onder anderen: Esther Captain, Yra van Dijk, Jessica Durlacher, Judith Herzberg, Marcel Möring, Nina Polak, Jan de Roder en Sana Valiulina. 

Praktische informatie:

Waar: 

Literatuurmuseum

Datum:

Vrijdag 25 november

Tijd:

10.30 uur - 17.30 uur

Kosten:

€ 39, incl. lunch en borrel
€ 29 voor Vrienden van de Jan Campert-Stichting en studenten

Aanmelden:

Kaarten zijn hierte koop