22 t/m 31 december 2023

Podcast ‘Tien dagen Reve’ ter ere van 100ste geboortedag Gerard Reve

Op 14 december is het 100 jaar geleden dat Gerard Reve werd geboren. Het Literatuurmuseum viert dit met de podcast ‘Tien dagen Reve’, waarin Jozien Wijkhuijs en Yentl van Stokkum het schrijverschap van Reve, zijn belangrijkste werk De avonden en diverse archiefstukken bespreken.

Een jonge Reve schrijft aan zichzelf: aan de bak, maak er wat van deze winteravonden

Lees meer

Ook onderwerpen als tradities, rituelen, kerst, familiedynamieken, hypochondrie, droomduiding en oorlogstrauma komen aan bod. Tussen 22 en 31 december, de periode die centraal staat in De avonden, wordt er elke dag een nieuwe aflevering gepubliceerd. 


Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt Gerard Reve (1923 - 2006) – die voluit Gerard Kornelis van het Reve heet – gerekend tot ‘De Grote Drie’ van de naoorlogse Nederlandse schrijvers. Zijn debuutroman De avonden is een klassieker en staat ook tegenwoordig, bijna tachtig jaar na publicatie, bij menig middelbare scholier op de boekenlijst. Deze roman beschrijft de laatste tien dagen van 1946, vanuit de beleving van de jonge kantoorklerk Frits van Egters.

 

Snuffelen aan het manuscript van De avonden: vet, zweet en zweempje tabak

Lees meer

Journalist, schrijver en radiomaker Jozien Wijkhuijs leest al jaren De avonden tussen 22 en 31 december. Enkele jaren geleden deed ze een exemplaar cadeau aan dichter, toneelschrijver en performer Yentl van Stokkum. Yentl las het boek met frisse tegenzin en bleef halverwege steken, maar dit jaar waagt ze een nieuwe poging en spreekt hierover met Jozien in ‘Tien dagen Reve’. Zelf omschrijven ze de podcast als ‘een literatuurbespreking, een kletscast, een filosofische feestdagenpodcast en een onderzoek ineen’. 


Vanaf 22 december is elke dag een nieuwe aflevering beschikbaar in alle reguliere podcast-apps. Aboneer je nu alvast in Spotify, Apple Podcast of een podcastapp naar keuze!

 

Yentl van Stokkum en Jozien Wijkhuijs in het Literatuurmuseum met het knuffelkonijn van Gerard Reve. Het konijn speelt een belangrijke rol in Reve’s debuutroman De avonden