14 december 2023

Revisor x Literatuurmuseum!

Vanaf nu verkrijgbaar: Revisor #38, een special in samenwerking met het Literatuurmuseum!

Welke geheimen herbergt de scheepskist van Slauerhoff en wat schreef Edgar Cairo in zijn notitieboek? Aan de vooravond van het vijftigjarig jubileum van De Revisor duikt het literaire tijdschrift samen met het Literatuurmuseum de archieven in. Twaalf auteurs lieten zich inspireren door documenten en objecten uit het museumdepot, van de dagboeken van Hanny Michaelis tot de kinderboekenillustraties van Thé Tjong-Khing. Een special vol poëzie, proza en essays over het belang van bewaren en de vele gedaantes die een nalatenschap kan aannemen.

 

Met bijdragen van: Jos Nargy, Nadia de Vries, Maite Karssenberg, Mahat Arab, Marjolein Visser, Kees ‘t Hart, Sophia Blyden, Thomas Heerma van Voss, Dean Bowen, Lucas de Waard, Johan Kuiper en Lisa Rooijackers.


 

Alvast lezen

 

Schrijver, historicus en redacteur Maite Karssenberg liet zich inspireren door de dagboeken van de Nederlandse dichteres en vertaalster Hanny Michaelis (1922-2007). Dier persoonlijk archief is recentelijk in het museum geordend. 

 

‘De bladzijden van de schriften knisperen onder mijn vingers. Ik stel me voor hoe ze elk schrift volschreef: met een vulpen in haar regelmatige handschrift, vastberaden van linksboven naar rechtsonder over de regels zwenkend, almaar dóórschrijvend. Aan doorhalingen deed ze niet, of nauwelijks. Ze schreef wat er in haar opkwam, zo op het papier, bijna ondanks zichzelf – net als ik, denk ik bij mezelf. Ik ben ook zo’n dagboekschrijver. Ik zet mijn pen op papier en ik schrijf, zonder veel om te kijken. Maar ik ben er ‘pas’ op mijn vierentwintigste mee begonnen – zij schreef al vanaf haar zestiende.’

 

Lees het stuk van Maite Karssenberg over de dagboeken van Hanny Michaelis op derevisor.nl.

 

De dagboeken van Hanny Michaelis

 

 

Dichter Mahat Arab dook in het persoonlijk archief van de Surinaamse auteur Edgar Cairo (1948-2000) en liet zich inspireren tot een gedicht. Het archief, dat recentelijk door het museum is verworven, bevat talrijke manuscripten, zowel op papier als digitaal, verschillende snuisterijen, beeldende kunst, foto’s, correspondentie en persoonlijke documenten.

 

‘ik zeg vaarwel tegen de geuren die ik ken
tegen de groeven in mijn lippen 
maar nooit vaarwel tegen de taal die ik gefluisterd vond
hoe ze me broos en lieflijk verwelkomde 
ik heb haar ooit moeten leren schreeuwen
voordat ik haar weer te vondeling legde
tot trofee gehesen zou worden’

 

Lees het hele gedicht van Mahat Arab op derevisor.nl.

 

Een typoscript van Edgar Cairo

 

Voor de Revisor dwaalde psycholoog, onderzoeker en schrijver Marjolein Visser door het illustratiearchief van het Literatuurmuseum. Tijdens het bladeren staat ze stil bij herinneringen aan haar oma, die de kracht van verbeelding en verhalen begreep, en treft ze oude en nieuwe kinderboekenhelden aan die haar, toen ze zelf nog een kind was, altijd hielpen slapen. 

 

‘Zittend in de rieten stoel in de hoek van mijn kamer, met mijn leeslampje urenlang aan, keek ik plaatjes. Ik nam gemiddeld één boek per nacht door. Thé Tjong-Khing, Joke van Leeuwen, Nelly Bodenheim, Annet Schaap, Fiep Westendorp en Dagmar Stam werden mijn nieuwe vrienden. Ik verdween in de verhalen die zij met hun tekeningen vertelden. In de tekeningen werden die nachtmerries niet gezien als 'fout'. Juist niet: ze werden uitgebuit, opgeveegd, uitgehold en uitgeschreeuwd met potlood, olieverf, ecoline of waterverf.’

 

Lees het stuk van Marjolein Visser op derevisor.nl.

 

Illustratie van Carl Hollander