23 februari 2021

Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

De uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen vindt plaats op 1 april om 20.30 uur tijdens een online programma, gepresenteerd door Hassnae Bouazza en Splinter Chabot.

Het Literatuurmuseum organiseert de toekenning en uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs (oeuvreprijs), de Jan Campert-prijs (poëzie), de F. Bordewijk-prijs (proza) en de J. Greshoff-prijs (essay). Gewoonlijk worden deze prijzen van de Haagse Jan Campert-Stichting tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt, maar vanwege de coronapandemie is gekozen voor een speciale online uitzending. 

 

Al vijftig jaar schrijft Guus Kuijer voor kinderen en volwassenen en in die halve eeuw heeft hij een oeuvre bijeen geschreven van een constant hoog niveau. Reden voor de jury van de Constantijn Huygens-prijs om deze prestigieuze oeuvreprijs aan hem uit te reiken.

 

De uitreiking vindt plaats op 1 april tijdens een online programma op literatuurmuseum.nl, waarin tevens de laureaten worden bekendgemaakt van de Jan Campert-prijs, de F. Bordewijk-prijs en de J. Greshoff-prijs. Bouazza en Chabot gaan in het Literatuurmuseum in gesprek over de boeken van de bekroonde auteurs. Philip Huff zal iconische Haagse locaties bezoeken om daar via Zoom te spreken met de winnaars.

 

 

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever.

 

 

Over de Jan Campert-Stichting

De Jan Campert-Stichting is op 18 augustus 1947 opgericht en is vernoemd naar de verzetsdichter Jan Campert (1902-1943), die lang in Den Haag woonde en een tragische dood stierf in Neuengamme. Aanvankelijk werd de stichting in het leven geroepen ‘ter blijvende herdenking van de strijd der Nederlands letterkundigen in de jaren 1940-1945 tegen de Duitse bezetting’. Later is het doel algemener geformuleerd: de Jan Campert-Stichting bevordert de Nederlandse letterkunde.

 

Wat is gebleven van het oorspronkelijke verzetselan is een zekere voorliefde voor eigenzinnige dichters en schrijvers die een bepaalde creatieve vrijheid nastreven en die niet noodzakelijk prijken op bestsellerslijsten. Door de jaarlijkse toekenning van Literaire prijzen draagt de stichting bij aan publieke erkenning en een grotere bekendheid van belangrijk geacht literair werk.

 

Het secretariaat van de Jan Campert-Stichting en de organisatie van de prijsuitreiking zijn ondergebracht bij het Literatuurmuseum.