← Terug naar overzicht

Martijn van der Linden

Onlangs verwierf het museum een deel van het immense illustratiearchief van Martijn van der Linden. Hoogtepunten daaruit zijn nu te zien in een kleine tentoonstelling. Te zien tot en met 5 september 2021.

Met de droom illustrator te worden, studeert Martijn van der Linden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Nog voor zijn afstuderen haalt hij zijn eerste opdrachten binnen. Inmiddels behoort Van der Linden tot de top van de Nederlandse illustratoren. Hij illustreert boeken van schrijvers als Paul van Loon, zijn vrouw Maranke Rinck, Annie M.G. Schmidt en Edward van de Vendel. Zijn werk verschijnt in vele landen en wint tal van prijzen, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de okapi en de Gouden Penseel 2016 voor Tangramkat. In 2020 krijgt hij een Zilveren Penseel voor Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.

 

Van fraaie linoleumsneden tot kleurrijke en gedetailleerde illustraties; Van der Linden beheerst vele technieken en als iets zijn stijl kenmerkt, is het wel afwisseling. Na realistisch werk volgt niet-realistisch, na kleur zwart-wit, en na grote tekeningen klein werk. Eigenlijk had hij verwacht een illustratiestijl te vinden die zijn handschrift zou worden, nu denkt hij dat zijn zoektocht naar steeds andere technieken en stijlen, zijn stijl is. ‘Dit is wat ik doe: steeds iets anders. Dat houdt mijn werk spannend.’ Hoe divers zijn werk is, blijkt wel uit deze tentoonstelling die een greep uit de aanwinst laat zien.