Bevrijding in de literatuur

Met een inleiding door Adriaan van Dis

Bevrijding in de literatuur

Met een inleiding door Adriaan van Dis
Group 3 Created with Sketch. Group 14 Created with Sketch. Group 4 Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch.

Literatuur en bevrijding: daarover gaat dit unieke symposium van de Jan Campert-Stichting. Uniek omdat het de eerste keer is dat het hele symposium voor eeuwig op deze virtuele plek bezocht kan worden. Het thema had geen ander kunnen zijn: de Jan Campert-Stichting werd in 1947 opgericht ter blijvende herdenking van het verzet van dichters en schrijvers tegen de Duitse bezetter, bovendien wordt in 2020 75 jaar bevrijding herdacht. Dit verhaal blijft altijd de moeite waard.

Group 14 Created with Sketch. Group 3 Copy Created with Sketch.
4 min

Literatuur en bevrijding

door Adriaan van Dis

De oorlog heeft onuitwisbare sporen achtergelaten in de maatschappij – en zo ook in de naoorlogse literatuur. Drie schrijvers en drie literatuurhistorici kijken van verschillende kanten naar ‘Literatuur en bevrijding’.

Group 15 Created with Sketch.
18 min

Bevrijd? 1945 door Joodse ogen

door Yra van Dijk

Op welke manier kwamen de gruwelen van de oorlog terecht in het werk van Joodse auteurs? Anne Frank, Primo Levi, Marga Minco: ze schreven hun werk in zekere zin tegen wil en dank – en meer dan de politiek kwam de literatuur in de buurt van enig recht doen aan de oorlogsjaren.

Group 3 Created with Sketch.
Group 4 Copy Created with Sketch.
Group 15 Created with Sketch.
16 min

De onfortuinlijke keuzes van een cultuurpessimist

door Bertram Mourits

Wat gebeurde er met schrijvers die tijdens de oorlog de verkeerde keuzes hadden gemaakt? Voor hen begonnen de problemen pas ná de bevrijding. Want hoe snel ze ook zijn gemaakt, dit soort vergissingen is niet eenvoudig te herstellen.

Group 14 Created with Sketch.
Group 15 Created with Sketch.
24 min

Bevrijding in naoorlogse romans

door Jan de Roder

Hoe werd er na de bevrijding teruggekeken op het verzet? Met begrip, met heroïek, met ontnuchtering, met relativering. Jan de Roder reflecteert op romans van Willy Corsari, S. Vestdijk en Willem Frederik Hermans.

Group Created with Sketch.
Group 4 Copy 2 Created with Sketch.
Bronvermelding

Literatuurmuseum, dbnl.nl, De Groene Amsterdammer, Delpher, Familiearchief familie Durlacher. Familiearchief familie Grünberg-Klein, Joods Historisch Museum, KB, muziekschatten.nl, Nationaal Archief, Nederlands. Instituut voor Beeld en Geluid, NIOD, Privéarchief Mohammed Benzakour, Steven Spielberg Film and Video Archive, United States Holocaust Memorial Museum (USHMM), USHMM, courtesy of Belarusian State Archive of Documentary Film and Photography, USHMM, courtesy of Col. P. Richard Seibel, USHMM, courtesy of National Archives and Records Administration, College Park, Utrechts Archief, www.andreasburnier.nl

Disclaimer

De redactie heeft haar uiterste best gedaan om de herkomst en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen en te vermelden. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u niet als bron of rechthebbende wordt genoemd, kunt u zich in verbinding stellen met de redactie middels een mail naar info@literatuurmuseum.nl.

Het volgende verhaal gaat over
De achterkant van de bevrijding
Literair leven na de oorlog
Lees het verhaal