‘Bijna vijftig jaar schrijft Guus Kuijer voor kinderen en volwassenen en in die halve eeuw heeft hij een oeuvre bijeen geschreven van een constant hoog niveau,’ aldus de jury.
‘Niet iedereen is hetzelfde. Die eenvoudige gedachte ligt ten grondslag aan het monumentale oeuvre van Kuijer, de schrijver met een groot oog voor de kracht van het buitenbeentje. Van zijn Madelief-boeken tot aan zijn hervertellingen van Bijbelverhalen “voor ongelovigen”, overal staat zijn geloof in het individu centraal. Hij is een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur. Kuijers vrije geesten treden overal naar voren: het zijn kinderen en volwassenen uit alle lagen van de bevolking, met verschillende achtergronden en voorkeuren. Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg genomen worden, bij kinderen én volwassenen. Hiervan getuigt ook zijn klassiek geworden essay Het geminachte kind.’
Guus Kuijer debuteerde als auteur voor volwassenen in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn kinderboek Met de poppen gooien, met hoofdpersoon Madelief. Hij schreef vijf Madelief-boeken, de Tin Toevalboeken, vijf boeken over Polleke, en ontving in de loop der jaren vele Griffels. In 2001 was hij de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk, Ik ben Polleke hoor!, waarvoor hij de Woutertje Pieterse Prijs in ontvangst mocht nemen. In 1979 ontving hij de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur en in 2012 de Astrid Lindgren Memorial Award.