Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(9)

Over de auteur
Anne van den Dool

Anne van den Dool

Schrijver

Anne van den Dool (1993) studeerde film- en literatuurwetenschap en neerlandistiek in Leiden en Lille. Ze debuteerde in 2014 met de roman Achterland. In augustus 2020 verscheen haar tweede roman, Vluchthaven. Haar gedichten, essays en literaire kritieken verschenen onder andere in Tirade, Poëziekrant en DW B. Ook schrijft ze onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, HP/De Tijd, rekto:verso en Medisch Contact.

Margriet de Moor als componist van haar muzikale schrift

Margriet de Moor is een ware homo universalis door haar muzikale verwijzingen en zintuigelijke veelzijdigheid. Anne van den Dool bekijkt het manuscript van Kreutzersonate en vraagt zich af: waar ligt de grens tussen taal en muziek?

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Het protestboek van Crossing Border: getuige van een groot en warm netwerk

Toen Crossing Border in 2020 te horen kreeg dat het festival geen subsidie meer zou ontvangen, werd de achterban om steun gevraagd. Dit leverde een flink boekwerk op met protestbrieven van schrijvers en artiesten.

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Moppen op papier: Kleine grapjes over grote mensen van Clara Eggink

Clara Eggink schreef een boekje met anekdotes over de grapjes en eigenaardigheden van bekende schrijvers. Maken die vertellingen de grote schrijvers wat menselijker, of juist niet?

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Clara Eggink over literaire roddels en ‘dat gepubliceer van zaken die niks met letterkunde te maken hebben’

‘Je bent een stomme hond omdat je je, toen je je essay over Jacques ging schrijven, niet tot mij gewend hebt,’ brieste Clara Eggink tegen Guus Sötemann. In hun briefwisseling komt de eigenlijke reden van haar boosheid boven tafel.

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Remco Campert 91

Op de jeugdfoto’s van Remco Campert is in de baby al de latere schrijver te zien

In de baby die in de armen van zijn moeder ligt, in de kleuter achter een kruiwagentje, in de jongen die vanachter spiegelende brillenglazen naar de camera lacht, ziet Anne van den Dool al de rebel en schrijver die Remco Campert zal worden. 

Door Anne van den Dool 3-5 min lezen

Ronald Giphart: psycholoog en pornograaf, samen in een hersenkamer

Van ‘Fuck you!’ tot ‘De weemoed die aantast en heelt tegelijk’: in Gipharts lijst met 151 titelideeën wisselen literaire termen en grove woordgrappen elkaar af.

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Kiekjes van Marga Minco: dat iemand halverwege zo’n lang leven al zoveel achter de rug kan hebben

Op 31 maart wordt Marga Minco 101 jaar. Op de kiekjes die werden gemaakt op haar 70ste verjaardag in 1990 zien we literaire grootheden als mensen: zittend op de bank met een bordje taart op schoot.

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Zó druk je intimiteit uit op papier: de brieven van Connie Palmen aan Adriaan van Dis

De alledaagse briefjes die Connie Palmen schreef aan Adriaan van Dis zijn te lezen als lessen in liefhebben: ze laten zien hoe je intimiteit uitdrukt op papier. Een vaardigheid die in tijden van afstand belangrijker is dan ooit.

Door Anne van den Dool 3-5 min lezen

Altijd spaarzaam met het woord – over het debuut van Neeltje Maria Min

Al vóór de verschijning van Neeltje Maria Mins debuut Voor wie ik liefheb wil ik heten kwam haar spaarzame productie ter sprake. ‘Iedere keer denk ik dat dat het laatste gedicht is geweest.’

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen