Bas
Heijne

2017

P.C. Hooft-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 12 december 2016 besloten de P.C. Hooft-prijs 2017 toe te kennen aan Bas Heijne. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza.

De P.C. Hooft-prijs 2017 voor het gehele oeuvre van Bas Heijne (Nijmegen, 1960) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts, David Van Reybrouck (voorzitter) en Dirk van Weelden. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. 

 

Recente eerdere laureaten in het genre beschouwend proza waren Willem Jan Otten (2014), H.J.A. Hofland (2011) en Abram de Swaan (2008). 

Bas Heijne met het beeldje van de P.C. Hooft-prijs tijdens de uitreiking in het Literatuurmuseum te Den Haag. Credits foto: Mylene Siegers.

Fragment uit het juryrapport

‘Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […]  Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.’

Uitreiking

De prijs is uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum, op donderdag 18 mei 2017, drie dagen vóór de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

 

Credits portretfoto: Martijn Gijsbertsen