Bezoek het Literatuurmuseum

Kom naar het Literatuurmuseum in Den Haag en sta oog in oog met schrijvers van toen en nu. Ontdek de hoogtepunten uit onze literatuurgeschiedenis en laat je verrassen door de literaire schatten die het museum beheert.

Het Literatuurmuseum is, samen met het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag
Toon in Google Maps
Openingstijden
Feestdagen
Museum
maandag
gesloten
dinsdag t/m zondag
10:30 – 17:00 uur
Studiezaal
maandag
gesloten
dinsdag t/m vrijdag
10:00 – 17:00 uur
Museum
Nieuwjaarsdag
gesloten
Koningsdag
gesloten
Bevrijdingsdag
gesloten
Eerste kerstdag
gesloten
Studiezaal
Nieuwjaarsdag
gesloten
Koningsdag
gesloten
Bevrijdingsdag
gesloten
Eerste kerstdag
gesloten
Entreeprijzen
Rondleidingen
Museum
Jeugd van 2 t/m 6 jaar
€ 6,50,-
Jeugd van 7 t/m 18 jaar
€ 7,50,-
Volwassenen vanaf 19 jaar
€ 9,-
Studenten, CJP en 65+
€ 7,50,-
Vrienden Literatuurmuseum
gratis
Ooievaarspas en Rotterdampas
gratis
Museumkaart en ICOM
gratis
Studiezaal
Bezoeker
gratis
Rondleidingen
Rondleiding max. 15 personen
€ 65,-
Bereikbaarheid
Toegankelijkheid
Het Literatuurmuseum is, samen met het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag
Het museum is volledig toegankelijk met een rolstoel. Voor mindervaliden heeft het Literatuurmuseum een rolstoel beschikbaar.
Per auto
Parkeren
OV
Per fiets
Het museum bevindt zich vlakbij de uitvalswegen naar Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Vanaf het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag aanhouden en blijven volgen (dit is de Utrechtse Baan). Neem afrit 2 (P-Centrum).
Direct naast het museum bevindt zich parkeergarage Centraal Station/New Babylon. Meer informatie vind je op de website van Qpark.
Het museum bevindt zich naast Den Haag Centraal. Het station is bereikbaar met de tram en diverse stads- en streekbussen. Je loopt in 2 minuten van Den Haag Centraal via het Anna van Buerenplein naar het museum. Neem in de stationshal, bij de Albert Heijn, de uitgang naar het plein en steek het over. Je passeert rechts het gebouw van de Universiteit Leiden en links winkelcentrum New Babylon. Neem de smalle doorgang voor je, je ziet dan de hoofdingang van het Koninklijke Bibliotheek-gebouw verschijnen. Dit is ook de entree van het Literatuurmuseum.
Fietsen kunnen gestald worden in de rekken onder de hoofdingang van het museum.

Tentoonstellingen

F. Starik. Leven als Museum

Ter gelegenheid van het verschijnen van Lijfrente, de dichtbundel die Stariks partner Vrouwkje Tuinman schreef over het jaar na zijn overlijden, brengt het Literatuurmuseum de vitrinetentoonstelling F. Starik. Leven als Museum.

Het Pantheon

Het Pantheon brengt alle hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur in de meest brede zin bijeen. Het is een ode aan het literaire erfgoed van de Lage Landen.

De Nationale Schrijversgalerij

Van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman. Sta oog in oog met 500 geschilderde en gebeeldhouwde portretten van Nederlandse schrijvers en dichters van toen en nu. Brutaal, vitaal en onconventioneel.

Een scheepskist vol verlangen

J. Slauerhoff is een van Nederlands grootste romantische dichters. Een markante persoonlijkheid, een onmogelijk mens, een hopeloos verliefde en een eeuwige zoeker. Ontdek in het Literatuurmuseum zijn werk, zijn leven en zijn verlangens aan de hand van schatten uit zijn scheepskist.

Uit de collectie

Op Literatuurmuseum.nl presenteert het museum zijn schatten aan de hand van onder meer artikelen geschreven door hedendaagse schrijvers. Het exposeert nu enkele van originele collectiestukken die onze curatoren hebben geïnspireerd.

Sieb Posthuma - In beeld

‘Als ik m’n penseel in een mooie kleur doop, dan bouw ik m’n eigen feestje’, zei Sieb Posthuma (1960-2014). Jarenlang was hij een van de meest toonaangevende en veelzijdige illustratoren van Nederland.

Ik ben Kikker

In Ik ben Kikker komen de geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat en nog veel meer!

ABC met de dieren mee

Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten.

Kinderboeken-ambassade

In de prachtige en inspirerende Kinderboekenambassade kan iedereen de magie van verhalen met elkaar delen. Hoe? Door in een kort filmpje te vertellen waarom jouw eigen lievelingsboek zo bijzonder is en waarom iedereen het zou moeten lezen.

Papiria

In Papiria strijden kinderen tegen Inktvraat, die het literaire luilekkerland bedreigt.