Bezoek het Literatuurmuseum

Kom naar het Literatuurmuseum in Den Haag en sta oog in oog met schrijvers van toen en nu. Ontdek de hoogtepunten uit onze literatuurgeschiedenis en laat je verrassen door de literaire schatten die het museum beheert.

 

In verband met de coronamaatregelen wordt aangeraden het museum te bezoeken met vooraf gekochte tickets gebonden aan een tijdslot. Een ticket reserveren kan op deze pagina. Ook hanteert het museum een aantal veiligheidsmaatregelen

Het Literatuurmuseum is, samen met het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag
Tel: 070 333 96 66
Toon in Google Maps
Openingstijden
Feestdagen
Museum
maandag
gesloten
dinsdag t/m vrijdag
10:30 – 17:00 uur
zaterdag en zondag
09:00 – 17:00 uur
Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend.
Het museum is gesloten op nieuwjaarsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en eerste kerstdag.
Studiezaal
maandag
gesloten
dinsdag t/m vrijdag
10:00 – 17:00 uur
Museum
Nieuwjaarsdag
gesloten
Koningsdag
gesloten
Bevrijdingsdag
gesloten
24 december
tot 15 uur geopend
Eerste kerstdag
gesloten
31 december
tot 15 uur geopend
Studiezaal
Nieuwjaarsdag
gesloten
Koningsdag
gesloten
Bevrijdingsdag
gesloten
Eerste kerstdag
gesloten
Entreeprijzen
Rondleidingen
Museum
Jeugd van 2 t/m 6 jaar
€ 7,50
Jeugd van 7 t/m 18 jaar
€ 8,50
Volwassenen vanaf 19 jaar
€ 10
Studenten, CJP en 65+
€ 8,50
Vrienden Literatuurmuseum
gratis
Ooievaarspas en Rotterdampas
gratis
Museumkaart en ICOM
gratis
Studiezaal
Bezoeker
gratis
Rondleidingen
Rondleiding max. 15 personen
€ 65,-
Bereikbaarheid
Toegankelijkheid
Het Literatuurmuseum is, samen met het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag
Tel: 070 333 96 66
Het museum is volledig toegankelijk met een rolstoel. Voor mindervaliden heeft het Literatuurmuseum een rolstoel beschikbaar.
Per auto
Parkeren
OV
Per fiets
Het museum bevindt zich vlakbij de uitvalswegen naar Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Vanaf het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag aanhouden en blijven volgen (dit is de Utrechtse Baan). Neem afrit 2 (P-Centrum).
Direct naast het museum bevindt zich parkeergarage Centraal Station/New Babylon. Meer informatie vind je op de website van Qpark.
Het museum bevindt zich naast Den Haag Centraal. Het station is bereikbaar met de tram en diverse stads- en streekbussen. Je loopt in 2 minuten van Den Haag Centraal via het Anna van Buerenplein naar het museum. Neem in de stationshal, bij de Albert Heijn, de uitgang naar het plein en steek het over. Je passeert rechts het gebouw van de Universiteit Leiden en links winkelcentrum New Babylon. Neem de smalle doorgang recht voor je, loop langs de bouwschutting, dan loop je tegen de hoofdingang van het Koninklijke Bibliotheek-gebouw aan. Het museum bevindt zich op de eerste verdieping. 
Fietsen kunnen gestald worden in de rekken onder de hoofdingang van het museum.

Tentoonstellingen

Waldemar Post

Onlangs droeg Waldemar Post ruim 300 van zijn originele illustraties over aan het Literatuurmuseum. Ter gelegenheid van deze aanwinst toont het museum een selectie uit zijn werk.

te zien t/m 27 september

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

Nu in het Kinderboekenmuseum: een vaste, interactieve tentoonstelling over de tegendraadse wereld van dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur!

Het Pantheon

Het Pantheon brengt alle hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur in de meest brede zin bijeen. Het is een ode aan het literaire erfgoed van de Lage Landen.

De Nationale Schrijversgalerij

Van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman. Sta oog in oog met 500 geschilderde en gebeeldhouwde portretten van Nederlandse schrijvers en dichters van toen en nu. Brutaal, vitaal en onconventioneel.

Een scheepskist vol verlangen

J. Slauerhoff is een van Nederlands grootste romantische dichters. Een markante persoonlijkheid, een onmogelijk mens, een hopeloos verliefde en een eeuwige zoeker. Ontdek in het Literatuurmuseum zijn werk, zijn leven en zijn verlangens aan de hand van schatten uit zijn scheepskist.

Wim Bijmoer - In beeld

Ook al zijn ze zo'n 70 jaar oud, de tekeningen die Wim Bijmoer bij de versjes en verhalen van Annie M.G. Schmidt maakte zijn nog altijd vrolijk en humorvol. Nu te zien in de illustratietentoonstelling gewijd aan Schmidts eerste illustrator.

te zien t/m 29 november

Uit de collectie

Op Literatuurmuseum.nl presenteert het museum zijn schatten aan de hand van onder meer artikelen geschreven door hedendaagse schrijvers. Het exposeert nu enkele van originele collectiestukken die onze curatoren hebben geïnspireerd.

Sieb Posthuma - Een vijver vol inkt

Aansluitend bij de tentoonstelling "De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt" van het Kinderboekenmuseum toont het museum uit zijn collectie de illustraties die Sieb Posthuma maakte bij Schmidts bundel "Een vijver vol inkt".

te zien t/m 27 september

Ik ben Kikker

In Ik ben Kikker komen de geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat en nog veel meer!

ABC met de dieren mee

Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten.

Kinderboeken-ambassade

In de prachtige en inspirerende Kinderboekenambassade kan iedereen de magie van verhalen met elkaar delen. Hoe? Door in een kort filmpje te vertellen waarom jouw eigen lievelingsboek zo bijzonder is en waarom iedereen het zou moeten lezen.

Papiria

Tijdens een spannende ontdekkingstocht door het literaire luitlekkerland Papiria spelen kinderen de leukste spellen en maken ze de held van hun eigen verhaal.