Bezoek het Literatuurmuseum

Kom naar het Literatuurmuseum in Den Haag en sta oog in oog met schrijvers van toen en nu. Ontdek de hoogtepunten uit onze literatuurgeschiedenis en laat je verrassen door de literaire schatten die het museum beheert. In verband met de coronamaatregelen raden wij aan vooraf een ticket te kopen. Dit kan op deze pagina.

 

Let op! Het Literatuurmuseum wordt vernieuwd en is om die reden t/m 6 oktober gesloten. 

 

Het Kinderboekenmuseum en de studiezaal zijn wel geopend. Vanaf 7 oktober kun je weer op ontdekkingstocht langs grote en kleine verhalen uit onze literatuurgeschiedenis. Lees hier alles over de metamorfose. Bezoek in de tussentijd ons online museum, thuis vanaf de bank. Literatuurmuseum.nl: 24/7 geopend!

Het Literatuurmuseum is, samen met het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag
Tel: 070 333 96 66
Toon in Google Maps
Openingstijden
Feestdagen
Museum
maandag
gesloten
dinsdag t/m vrijdag
10:30 – 17:00 uur
zaterdag en zondag
09:00 – 17:00 uur
Tijdens de zomervakantie is het museum van maandag tot en met zondag van 09.00-17.00 geopend. Het museum is gesloten op nieuwjaarsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en eerste kerstdag. Van 13 september t/m 6 oktober wegens herinrichting gesloten.
Studiezaal
maandag
gesloten
dinsdag t/m vrijdag
10:00 – 17:00 uur
Museum
Nieuwjaarsdag
gesloten
Koningsdag
gesloten
Bevrijdingsdag
gesloten
24 december
tot 15 uur geopend
Eerste kerstdag
gesloten
31 december
tot 15 uur geopend
Studiezaal
Nieuwjaarsdag
gesloten
Koningsdag
gesloten
Bevrijdingsdag
gesloten
Eerste kerstdag
gesloten
Entreeprijzen
Rondleidingen
Museum
Jeugd van 2 t/m 6 jaar
€ 7,50
Jeugd van 7 t/m 18 jaar
€ 8,50
Volwassenen vanaf 19 jaar
€ 10
Studenten, CJP en 65+
€ 8,50
Vrienden Literatuurmuseum
gratis
Ooievaarspas en Rotterdampas
gratis
Museumkaart en ICOM
gratis
Studiezaal
Bezoeker
gratis
Rondleidingen
Rondleiding max. 15 personen
€ 65,-
Bereikbaarheid
Toegankelijkheid
Het Literatuurmuseum is, samen met het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag
Tel: 070 333 96 66
Het museum is volledig toegankelijk met een rolstoel. Voor mindervaliden heeft het Literatuurmuseum een rolstoel beschikbaar.
Per auto
Parkeren
OV
Per fiets
Het museum bevindt zich vlakbij de uitvalswegen naar Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Vanaf het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag aanhouden en blijven volgen (dit is de Utrechtse Baan). Neem afrit 2 (P-Centrum).
Direct naast het museum bevindt zich parkeergarage Centraal Station/New Babylon. Meer informatie vind je op de website van Q park.
Het museum bevindt zich naast Den Haag Centraal. Het station is bereikbaar met de tram en diverse stads- en streekbussen. Je loopt in 2 minuten van Den Haag Centraal via het Anna van Buerenplein naar het museum. Neem in de stationshal, bij de Albert Heijn, de uitgang naar het plein en steek het over. Je passeert rechts het gebouw van de Universiteit Leiden en links winkelcentrum New Babylon. Neem de smalle doorgang recht voor je, dan loop je tegen de hoofdingang van het Koninklijke Bibliotheek-gebouw aan. Het museum bevindt zich op de eerste verdieping. 
Fietsen kunnen gestald worden in de rekken onder de hoofdingang van het museum.

Tentoonstellingen

Een scheepskist vol verlangen

J. Slauerhoff is een van Nederlands grootste romantische dichters. Een markante persoonlijkheid, een onmogelijk mens, een hopeloos verliefde en een eeuwige zoeker. Ontdek in het Literatuurmuseum zijn werk, zijn leven en zijn verlangens aan de hand van schatten uit zijn scheepskist.

Wim Bijmoer - In beeld

Ook al zijn ze zo'n 70 jaar oud, de tekeningen die Wim Bijmoer bij de versjes en verhalen van Annie M.G. Schmidt maakte zijn nog altijd vrolijk en humorvol. Nu te zien in de illustratietentoonstelling gewijd aan Schmidts eerste illustrator.

Te zien tot en met 5 september.

Het Pantheon

Het Pantheon brengt alle hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur in de meest brede zin bijeen. Het is een ode aan het literaire erfgoed van de Lage Landen.

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

In het Kinderboekenmuseum is een vaste, interactieve tentoonstelling over de tegendraadse wereld van dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur! Wie is er niet opgegroeid met haar verhalen?

Ik ben Kikker

In Ik ben Kikker komen de geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat en nog veel meer!

ABC met de dieren mee

Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten.

Kinderboeken-ambassade

In de prachtige en inspirerende Kinderboekenambassade kan iedereen de magie van verhalen met elkaar delen. Hoe? Door in een kort filmpje te vertellen waarom jouw eigen lievelingsboek zo bijzonder is en waarom iedereen het zou moeten lezen.

Papiria

Tijdens een spannende ontdekkingstocht door het literaire luitlekkerland Papiria spelen kinderen de leukste spellen en maken ze de held van hun eigen verhaal.