Siegfried
Woldhek

2002

G.H. ’s-Gravesande-prijs
Siegfried Woldhek (1951) is bekroond met de driejaarlijkse G.H. ’s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2002.

Woldhek is al ‘meer dan een kwart eeuw de grootmeester van het getekende schrijversportret’, schreef de jury.  

 

Zijn schrijversportretten zijn ‘uitgesproken literaire tekeningen, niet zomaar leuke karikaturen waarin schrijvers van een gekke kant worden gezien’, schrijft Carel Peeters in het begeleidend essay. ‘Het zijn tekeningen met een literair en een visueel idee. Schrijvers worden serieuzer genomen. Ook al maakt hij een karikatuur, de tekening heeft altijd te maken met het werk. Daaruit haalt hij trefzeker een bepaalde kern, meestal ook nog gerelateerd aan het nieuwe boek dat de aanleiding is.’  

 

Maar voor Woldhek is de aanleiding slechts één aspect van de tekening – ‘inhoudelijk en visueel moet er meer te beleven zijn. Satire is mooi, maar er moet ook een goed idee in zitten,’ schrijft Peeters. Zijn vermogen tot interpretatie van zowel het werk als het karakter van schrijvers maken zijn portretten tot ‘visuele literatuur’. ‘De tekening bij de dood van Willem Frederik Hermans staat misschien wel model voor al zijn literaire tekeningen: het was geen realistisch portret, geen karikatuur, maar verbeeldde de kern en de betekenis van Hermans. De schrijver heeft de vorm van een rots die eenzaam in een vlakte staat, in de verre verte bekeken door andere schrijvers.’ 

 

‘Hij weet, precies zoals hij met een gezicht doet, iemands werk samen te vatten, te reduceren tot iets essentieels – waarvoor ook weer geldt dat het soms iets is dat men niet eerder bewust had opgemerkt, maar verrast herkent wanneer het getoond wordt,’ merkte Rudy Kousbroek op over de schrijversportretten.  

 

Siegfried Woldhek kreeg bekendheid door zijn tekeningen van schrijvers in Vrij Nederland, die vanaf 1976 in de jaarlijkse Boekenbijlage werden gepubliceerd. Voor NRC tekent hij veelal politici en sporters. Een selectie van zijn tekeningen werd uitgegeven in Literaire tekeningen (1980) en in Getekende schrijvers (1986). De catalogus Siegfried Woldhek. Tekeningen: politici, schrijvers, vogels (1987) verscheen ter gelegenheid van een tentoonstelling over zijn werk. Woldhek is opgeleid als bioloog en was directeur bij de Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds. Voor zijn natuurbeschermingswerk werd hij in 2002 benoemd tot officier in de Orde van Gouden Ark. 

Jury 

De jury bestond uit Harry Bekkering, Yra van Dijk, Aukje Holtrop, Jos Joosten, Anton Korteweg, Janet Luis en Bart Vervaeck. Aan de G.H. ’s-Gravesande-prijs was een bedrag van 4.500 euro verbonden.

 

Uitreiking

De prijsuitreiking vond plaats op vrijdagavond 13 december 2002 in het Literatuurmuseum (toen nog Letterkundig museum).

 

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum