Sylvia
Weve

2019

Max Velthuijs-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 25 maart 2019 besloten de Max Velthuijs-prijs voor kinderboekenillustraties 2019 toe te kennen aan Sylvia Weve.

Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator en is uitgereikt op donderdag 19 september 2019 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

 

De Max Velthuijs-prijs 2019 is aan Sylvia Weve (Utrecht, 1954) toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder (voorzitter) en Emilie Sitzia. De oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en de Theo Thijssen-prijs.

 

Mance Post nam als eerste deze prijs in ontvangst (2007), andere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016).

Sylvia Weve met de Max Velthuijs-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. Credits foto: Eveline van Egdom.

Fragment uit het juryrapport

‘Haar illustraties voor kinderboeken zijn trefzeker, getuigen van flair en blinken uit in expressie. […] Voor elk boek, elk verhaal put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen. Van pentekening en geschilderd werk tot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: lijn, vorm, of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch, of een tikkeltje surrealistisch. Weve kan het en doet het. Ze kiest niet alleen waar het verhaal om vraagt, maar ook waar ze zelf zin in heeft.’

 

 

Credits portretfoto: Chris van Houts

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum