A.F.Th.
van der Heijden

2013

P.C. Hooft-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 10 december 2012 besloten de P.C. Hooft-prijs 2013 toe te kennen aan A.F.Th. van der Heijden. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor verhalend proza.

De P.C. Hooft-prijs 2013 voor het gehele oeuvre van A.F.Th. van der Heijden (Geldrop, 1951) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Rudi Wester (voorzitter), Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt en Maria Vlaar. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Recente eerdere laureaten in het genre verhalend proza waren Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001) en F.B. Hotz (1998). 

 

Van der Heijden is een veel gelauwerd schrijver, zo ontving hij dit jaar de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs voor Tonio en vorig jaar de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Eerder vielen hem o.a. de F. Bordewijk-prijs en de AKO Literatuurprijs ten deel.

A.F.Th. van der Heijden met zijn vrouw Mirjam Rotenstreich tijdens de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. Credits foto: Mylene Siegers.

Fragment uit het juryrapport

‘Zijn werken, inmiddels bijna dertig boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.’

 

‘Zijn stijl is ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de ‘schittering’, en zelfs de ‘schittering van overbodigheid’ en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht.’

 

‘Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het eerste oog soms omtrekkende bewegingen van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen.’

Uitreiking

De prijs is uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum op donderdag 23 mei 2013, twee dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

 

 

 

Credits portretfoto: Tonio van der Heijden

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum