Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(13)

Over de auteur

Anne van den Dool

Schrijver

Anne van den Dool (1993) studeerde film- en literatuurwetenschap en neerlandistiek in Leiden en Lille. Ze debuteerde in 2014 met de roman Achterland. In augustus 2020 verscheen haar tweede roman, Vluchthaven. Haar gedichten, essays en literaire kritieken verschenen onder andere in Tirade, Poëziekrant en DW B. Ook schrijft ze onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, HP/De Tijd, rekto:verso en Medisch Contact.
Anne van den Dool

‘O, die brief, die brief van jou, die ik kus en kus... O, zaligheid, zaligheid’

In 1927 publiceerden Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe hun liefdesbrieven in een zevenhonderd pagina's tellend boek. Hoewel het koppel op foto’s weinig hartstochtelijk oogt, staan de brieven vol jubelende loftuitingen.

7 minuten lezen

Anne van den Dool

Een blik op het leven van Mance Post laat zien wat het betekent om illustrator te zijn

Hoe moeiteloos de figuren van Mance Post ook over de pagina’s lijken te dansen, achter die soepele lijnen en afdrukken school meer. Anne van den Dool bekeek de schetsboeken en linosnedes in het Literatuurmuseum. 

6 minuten lezen

Anne van den Dool

‘Om je op te vrolijken na zo’n vreemd jaar’ – Lezersbrieven aan Joost Zwagerman

Joost Zwagerman ontving tijdens zijn leven veel lezersbrieven. Anne van den Dool leest een aantal van deze bijzondere en persoonlijke brieven, die aantonen welke verbintenis mensen kunnen voelen met een ander.

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Op de illustraties van Carl Hollander heeft Pippi Langkous haar wilde haren nog

De Pippi Langkous van illustrator Carl Hollander is het toonbeeld van tegendraadsheid met haar flexibele ledematen en geniepige glimlach. Jammer dat de bravere Zweedse tekeningen nu de voorkeur genieten van de erven Lindgren.

5 minuten lezen

Anne van den Dool

Margriet de Moor als componist van haar muzikale schrift

Margriet de Moor is een ware homo universalis door haar muzikale verwijzingen en zintuigelijke veelzijdigheid. Anne van den Dool bekijkt het manuscript van Kreutzersonate en vraagt zich af: waar ligt de grens tussen taal en muziek?

5 minuten lezen

Anne van den Dool

Het protestboek van Crossing Border: getuige van een groot en warm netwerk

Toen Crossing Border in 2020 te horen kreeg dat het festival geen subsidie meer zou ontvangen, werd de achterban om steun gevraagd. Dit leverde een flink boekwerk op met protestbrieven van schrijvers en artiesten.

5 minuten lezen

Anne van den Dool

Moppen op papier: Kleine grapjes over grote mensen van Clara Eggink

Clara Eggink schreef een boekje met anekdotes over de grapjes en eigenaardigheden van bekende schrijvers. Maken die vertellingen de grote schrijvers wat menselijker, of juist niet?

5 minuten lezen

Anne van den Dool

Clara Eggink over literaire roddels en ‘dat gepubliceer van zaken die niks met letterkunde te maken hebben’

‘Je bent een stomme hond omdat je je, toen je je essay over Jacques ging schrijven, niet tot mij gewend hebt,’ brieste Clara Eggink tegen Guus Sötemann. In hun briefwisseling komt de eigenlijke reden van haar boosheid boven tafel.

5 minuten lezen

Anne van den Dool

Op de jeugdfoto’s van Remco Campert is in de baby al de latere schrijver te zien

In de baby die in de armen van zijn moeder ligt, in de kleuter achter een kruiwagentje, in de jongen die vanachter spiegelende brillenglazen naar de camera lacht, ziet Anne van den Dool al de rebel en schrijver die Remco Campert zou worden.

4 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!