Terug Online exposities Zoeken

Ronald Giphart

(1965)

Ronald Giphart wist al snel dat hij een leven in de literatuur wilde leiden. In de eenzame nachten als nachtportier in een ziekenhuis schreef hij zijn eerste drie boeken. Dankzij de humor en soepele stijl vindt zijn werk al vanaf het begin een groot en gevarieerd publiek. Hij groeide uit tot een literaire celebrity en zijn oeuvre bestaat uit romans, non-fictie, kookboeken en zelfs een graphic novel.

De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Ronald Giphart. Gemaakt door: Jean Marie Mersmans
Vervaardigd zonder datering
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 45 x 55 cm

Ronald Giphart

door Jean Marie Mersmans (1953)

Jean Marie Mersmans omschrijft zichzelf als ongeduldig en zo schildert hij ook. Snel en uitbundig. Zijn portretten zijn trefzeker, expressionistisch en karaktervol. Zo ook dit portret van Ronald Giphart. Het past bij de schrijver die geroemd wordt om zijn vaart en soepele zinnen. Ook Giphart is haastig, reden dat hij tijdens het poseren het liefst wilde staan. Je voelt bijna zijn ongeduld.

De kracht die uit dit portret spreekt, past bij de manier waarop Giphart begin jaren negentig de letterenwereld opschudde met zijn overrompelend frisse schrijfstijl en met seks gevulde boeken. Dat werd hem door de critici niet gelijk in dank afgenomen. ‘Neuken, neuken en nog eens neuken,’ oordeelde Tom van Deel, en dat was niet bedoeld als aanbeveling. Niettemin werden zijn debuut Ik ook van jou uit 1992 en de boeken die daarop volgden enorme bestsellers. Jan Wolkers verzuchtte: ‘Ronald Giphart en Arnon Grunberg, eindelijk weer jongens die vanuit hun kloten schrijven.’

Giphart vond het hoog tijd voor veranderingen in het literaire landschap en begon in 1994 met Rob van Erkelens en Joris Moens Zoetermeer, als een literair tijdschrift van een nieuwe generatie:

Voor ons is de polemiek een roestend, bijna ouderwets genre, een met nostalgie omgeven overblijfsel van een literaire cultuur die achter ons ligt. (…) Overtuigingen zijn flexibel, definitief is maar tijdelijk, de waarheid een kaleidoscoop en morgen is alles weer anders.

Algauw werd de groep schrijvers, waar zich o.a. Arnon Grunberg, Kees van Beijnum, Paul Mennes en Herman Brusselmans bij aansloten, de Generatie Nix genoemd.

Gipharts vitaliteit blijkt ook uit de diverse literaire theatervoorstellingen die hij maakte met onder meer Martin Bril, Bart Chabot en Nico Dijkshoorn.