Terug Online exposities Zoeken

Wim Hazeu

(1940)
Schrijver, dichter, columnist, scenarist en uitgever Wim Hazeu is tegenwoordig vooral bekend van zijn grote schrijvers- en kunstenaarsbiografieën. Hij ziet het als een ‘heilige verplichting’ aan zichzelf, zei hij in 2018 in een interview met Onno Blom. ‘De helden uit mijn puberteit wil ik allemaal een boek geven: Achterberg, Slauerhoff, Vestdijk. En dan nu Lucebert.’ Bewondering is zijn aanleiding, vertelt hij. ‘Maar, let op! Ik ben geen hagiograaf. Op het moment dat ik onderzoek ga doen en echt ga schrijven, zet ik die overboord. Dan telt alleen de werkelijkheid.’
De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Wim Hazeu . Gemaakt door: Joop  Wiggers
Vervaardigd 2007
Techniek Acryl op doek
Afmetingen 70 x 70 cm

Wim Hazeu

door Joop Wiggers (1937-2017)

Wim Hazeu is een man van de letteren. Hij debuteerde in 1963 als dichter met de bundel Achterebbe. Er zouden nog enkele bundels volgen, onder andere een gewijd aan Gerrit Achterberg. Hij maakte literaire programma’s voor radio en tv, en onder zijn leiding kwamen in de jaren zeventig veelbekeken tv-series naar bekende boeken tot stand, zoals Bartje, De koperen tuin, Sil de strandjutter, Wierook en tranen en Klaaglied om Agnes. In de jaren tachtig en negentig maakte hij als freelancer filmportretten van beeldend kunstenaars en schrijvers. Ook was hij jarenlang uitgever en richtte hij zelf een aantal uitgeverijen op, waaronder De Prom.

Ook illustrator, schilder en grafisch vormgever Joop Wiggers – bevriend met Hazeu en maker van dit portret – was uitgever, o.a. van de succesvolle stripreeks Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. De strips verschenen oorspronkelijk in Libelle en uitgeverijen zagen er geen brood in, dus de toen nog kleine uitgever greep zijn kans en verkocht er miljoenen van. In hun vroege jaren waren Wiggers en Kruis collega’s bij het Amsterdamse reclamebureau Van Maanen, waar ze samen werkten aan campagnes voor Shell, DAF en Porsche, en voor het Shell-jeugdmagazine Olidin. Wiggers werd een vermogend uitgever, die ook series verkocht aan autodealers in ‘exclusieve oplagen’, meldt Quote in 2017.