t/m 2 juli 2023

Ingrid Jonker

Nu te zien: een kleine tentoonstelling met de bijzondere collectie van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker.

In de handen van Ingrid Jonker veranderde alles in poëzie

Lees meer

Deze tentoonstelling is niet meer te zien. Bekijk hier de huidige tentoonstellingen.

 

Jonker (1933-1965) werd wereldberoemd in 1994, toen Nelson Mandela een gedicht van haar voorlas tijdens de eerste zitting van het eerste democratisch verkozen parlement van zijn land. ‘Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga)’ is een vlijmscherp protest tegen de apartheid, waar in die tijd maar weinig witte Zuid-Afrikanen vraagtekens bij plaatsten. 

Jonker was bijna dertig jaar eerder al overleden: na jarenlang aan depressies te hebben geleden maakte ze in 1965 op 31-jarige leeftijd een eind aan haar leven.

 

Haar internationale reputatie is sinds haar dood alleen maar gegroeid. Haar werk is in diverse talen vertaald, in het Nederlands door Gerrit Komrij. Het is ook dankzij hem dat de nalatenschap van Jonker bewaard is gebleven. Toen Komrij in 2000 werkte aan zijn bloemlezing De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten ontdekte hij dat haar literaire nalatenschap dreigde te verdwijnen. Hij kocht alles wat hij kon vinden en verscheepte de collectie naar Portugal, waar hij woonde. De nabestaanden van Komrij hebben besloten dat het Literatuurmuseum voorlopig de beste plek is voor het behoud van deze collectie. Het archief wordt gedigitaliseerd zodat het wereldwijd bestudeerd kan worden. Het museum onderzoekt in welk instituut in Zuid-Afrika het archief uiteindelijk ondergebracht kan worden. 

 

Er is nu een kleine expositie van vijf vitrines in het Literatuurmuseum te zien. De tentoonstelling bestaat uit handschriften, typoscripten, agenda’s, brieven en persoonlijke documenten van Jonker.

 

Aanbevolen leeftijd: 18+

 

Tickets en openingstijden