Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(6)

Over de auteur
Alfred Birney

Alfred Birney

Schrijver

Alfred Birney (1951) debuteerde in 1987 met de roman Tamara’s lunapark. Hij schreef vele romans, verhalen, essays en columns voor hij bij het grote publiek doorbrak met De tolk van Java (2016). Deze bestseller werd bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs en de Libris Literatuur Prijs.
Alfred Birney

Zo’n verjaardagscadeau verdient Adriaan van Dis onderhand wel, vindt u niet?

Alfred Birney bekijkt het manuscript van De rat van Arras van Adriaan van Dis, waarin een rat al dertig jaar knaagt aan de onwil van Nederland de minder fraaie hoofdstukken van onze koloniale geschiedenis te openbaren.

8 minuten lezen

Alfred Birney

‘Brief aan oom Frits’ – Alfred Birney over F. van den Bosch

Alfred Birney schrijft een laatste brief aan de in 2001 overleden schrijver F. van den Bosch. ‘Zeg Frits, ik weet niet of je dit mee kunt lezen, maar je betreedt de galerij der schrijvers op de website van het Literatuurmu...

9 minuten lezen

Alfred Birney

Hotel Cairo

Aan de hand van ‘Dat Boelgedicht’ neemt Alfred Birney je mee in de wereld van Edgar Cairo. Hij concludeert dat zijn werk nog fier overeind staat. Laat je gerust literair boelen, er zijn nog kamers vrij!

4 minuten lezen

Alfred Birney

De bijgelovige treiterkous

Alfred Birney schreef over ‘dat tuttige eurocentrisch romannetje Oeroeg’ van Hella S. Haasse. Rudy Kousbroek, ‘dol op een rel en hondstrouw aan zijn bondgenoten’ wakkerde de discussie die volgde aan. 

6 minuten lezen

Alfred Birney

Dé-Lilah, uitgeverij Veen heeft nog geld van u tegoed!

Dé-Lilah was nooit bekend. Ze publiceerde tussen 1897 en 1901 een paar duizend bladzijden en verdween toen. Alfred Birney vindt in het archief een mysterieuze rekening die vermoedelijk aan haar is gericht.

5 minuten lezen

Alfred Birney

Met krontjongers mocht Eddy niet spelen

Alfred Birney bekijkt een foto van E. du Perron met een lachende gitarist. Geeft hij Du Perron voor de lol een lesje in krontjong? De schrijver heeft plezier op de ukelele, maar enig talent verraadt zijn houding niet. 

5 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!