Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(18)

Over de auteur
Anne van den Dool

Anne van den Dool

Schrijver

Anne van den Dool (1993) studeerde film- en literatuurwetenschap en neerlandistiek in Leiden en Lille. Ze debuteerde in 2014 met de roman Achterland. In augustus 2020 verscheen haar tweede roman, Vluchthaven. In 2022 verscheen haar dichtbundel Wij zijn uitgeweken. Ook schrijft ze onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, HP/De Tijd, rekto:verso en Medisch Contact.
Anne van den Dool

Met haar kattebelletjes stak Annie M.G. Schmidt anderen graag een hart onder de riem

Tijdens haar carrière schreef Annie M.G. Schmidt tal van briefjes aan bekende en minder bekende collega’s. Samen geven ze het beeld van een auteur die anderen graag complimenteerde met hun werk. 

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Structuur was Rascha Peper niet vreemd

Elke auteur heeft een andere werkwijze. Anne van den Dool bekijkt in het Literatuurmuseum aantekeningen van Rascha Peper, die alles al had uitgedacht voordat ze haar pen op het papier zette.  

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Volgens Louis Couperus word je als romanschrijver geboren

Louis Couperus laat er in zijn feuilleton ‘Hoe een Roman wordt geschreven’ geen twijfel over bestaan: schrijven kun je of kun je niet. Zijn stuk doet Anne van den Dool reflecteren op haar eigen schrijfmethoden.

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Met Kikker leerde Max Velthuijs kinderen een moderne boodschap: dat het mooi is om jezelf te zijn

Max Velthuijs’ Kikker is niet meer weg te denken uit de Nederlandse kinderliteratuur. Zijn verhalen kennen geen zware moraal: ze laten zien hoe onze blik op onszelf in de loop der jaren kan veranderen.  

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Voor Rascha Peper betekende schrijven onderzoeken

Onderzoek doen voor een roman is tegenwoordig een stuk makkelijker dankzij internet. Anne van den Dool bekijkt in het archief het onderzoeksdossier van Rascha Peper, en wordt zich bewust van de capriolen die Peper...

5 minuten lezen

Anne van den Dool

‘O, die brief, die brief van jou, die ik kus en kus... O, zaligheid, zaligheid’

In 1927 publiceerden Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe hun liefdesbrieven in een zevenhonderd pagina's tellend boek. Hoewel het koppel op foto’s weinig hartstochtelijk oogt, staan de brieven vol jubelende loftuitingen.

7 minuten lezen

Anne van den Dool

Een blik op het leven van Mance Post laat zien wat het betekent om illustrator te zijn

Hoe moeiteloos de figuren van Mance Post ook over de pagina’s lijken te dansen, achter die soepele lijnen en afdrukken school meer. Anne van den Dool bekeek de schetsboeken en linosnedes in het Literatuurmuseum. 

6 minuten lezen

Anne van den Dool

‘Om je op te vrolijken na zo’n vreemd jaar’ – Lezersbrieven aan Joost Zwagerman

Joost Zwagerman ontving tijdens zijn leven veel lezersbrieven. Anne van den Dool leest een aantal van deze bijzondere en persoonlijke brieven, die aantonen welke verbintenis mensen kunnen voelen met een ander.

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Op de illustraties van Carl Hollander heeft Pippi Langkous haar wilde haren nog

De Pippi Langkous van illustrator Carl Hollander is het toonbeeld van tegendraadsheid met haar flexibele ledematen en geniepige glimlach. Jammer dat de bravere Zweedse tekeningen nu de voorkeur genieten van de erven Lindgren.

5 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!