23 april 2024

Schrijversarchief Soldaat van Oranje ondergebracht in het Literatuurmuseum

De Nederlandse verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007) is beter bekend onder zijn bijnaam Soldaat van Oranje. Zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die hij zelf optekende, spreken tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. Het literaire archief van Hazelhoff Roelfzema is op dinsdag 23 april door zijn dochter officieel overgedragen aan het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Op 21-jarige leeftijd, tijdens zijn studie aan de universiteit Leiden, schreef Hazelhoff Roelfzema zijn eerste boek Rendez-vous in San Francisco, over zijn belevenissen als avonturier in de Verenigde Staten. In 1941 verscheen Het smeulende vuur, een boek over de Finse Winteroorlog, waarvan hij de gevolgen met eigen ogen zag. Het grote publiek kent hem echter met name door zijn rol in de Tweede Wereldoorlog en het boek dat hij hierover schreef: Soldaat van Oranje, verfilmd door Paul Verhoeven en bewerkt tot musical die vanaf 2010 speelt, inmiddels door 3,5 miljoen mensen is gezien en nog altijd volle zalen trekt. 

 

Van het hol van de ratelslang naar een villa met de koningin der Nederlanden

Lees artikel

Het literaire archief van Hazelhoff Roelfzema wordt ondergebracht bij het Literatuurmuseum. Het omvat onder meer een plakboek (1930-1940) met eerste versjes, geplaatste artikelen en brieven, een handschrift en drukproef van Het smeulende vuur, ingebonden typoscripten van verschillende versies van Soldaat van Oranje, typoscripten en verhalen vanuit Amerika, fotomateriaal en originele illustraties.  

 

‘Zelf vind ik zijn gedichten het mooiste materiaal, daarin verwoordt hij zijn vrije gedachten en gevoelens’, vertelt Karna Hazelhoff-Roelfzema, dochter van de Soldaat van Oranje. “Maar het meest speciaal is zijn eerste artikel dat is gepubliceerd. Dit stuk verscheen in Cosmopolitan magazine en heeft als titel ‘Mosquitoes Sting at Night’. Het gaat over vliegen in zijn meest favoriete vliegtuig, de zogenaamde Havilland Mosquito. Mijn vader sprak niet veel over de oorlog, maar hij hield er enorm van om te praten over piloot zijn en over zijn geliefde ‘Mossie’.’

 

Karna Hazelhoff-Roelfzema vindt dat haar vader eindelijk de erkenning krijgt als schrijver. ‘Dat verdient hij, want dat is hij zijn hele leven geweest. Voor hem was dit belangrijker dan al het andere dat hij in zijn leven heeft gedaan. Hij werkte urenlang aan elke zin en elke paragraaf. Erkend te worden als een gewaardeerd schrijver, dat zou hem echt enorm gelukkig hebben gemaakt. Ik vind het heel fijn dat ik er nu voor kan zorgen dat zijn werk in zulke goede handen terechtkomt binnen dit instituut, het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in Den Haag.’