23 juni 2022

Theo Thijssen-prijs 2021 voor jeugdliteratuur uitgereikt aan Daan Remmerts de Vries

Vanavond is de Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur uitgereikt aan Daan Remmerts de Vries. Het Literatuurmuseum organiseerde in Den Haag een feestelijk programma rondom het overhandigen van de prijs.

Daan Remmerts de Vries (1962) sprak in zijn dankwoord over zijn liefde voor het schrijverschap. ‘Ik wil gewoonweg horen wat er in de stilte leeft. Dát is wat ik telkens weer heb willen laten zien. Ik geloof dat alle schrijvers dit zo ervoeren. Ook van Nescio moesten de ramen dicht omdat hij last had van ‘den vreselijke geluiden van drommen auto’s en den tram’. Ik wil met dit hele verhaal maar duidelijk maken dat ik vaak heb gevoeld dat schrijven mijn lot was – iets waaraan ik niet heb kunnen ontsnappen.’

 

De jury – bestaande uit Marjon Kok, Ted van Lieshout, Matijs Lips, Annemiek Neefjes (voorzitter) en Veerle Vandenbosch – prijst in het juryrapport de actuele verhalen met een universele kracht en omschrijft deze als een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur. ‘Hij laat de lezer in de huid van zijn personages kruipen, in taal en toon: helder, speels, met korte en ongedwongen zinnen, ongepolijst soms ook omdat zijn kunstenaarschap niet in de perfectie schuilt maar in authenticiteit. Hij houdt altijd ook lichtvoetigheid in zijn verhalen, een bewuste keuze.’ 

 

De prijsuitreiking werd omlijst met onder andere een optreden van zangeres Shirma Rouse en een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht van Sjoerd Kuyper. Ook speelde een zeskoppige band twee liedjes van Remmerts de Vries.

 

Theo Thijssen-prijs

Aan deze belangrijkste literatuurprijs voor een oeuvre op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. De prijs wordt driejaarlijks toegekend door de Stcihting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Recente laureaten zijn Bibi Dumon Tak (2018), Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009).