Martha
Heesen

Theo Thijssen-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 23 maart 2015 besloten de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2015 toe te kennen aan Martha Heesen.

Deze oeuvreprijs is uitgereikt op donderdag 24 september 2015 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Martha Heesen debuteerde in 1993 met Het plan-Stoffel en heeft inmiddels een twintigtal titels op haar naam staan. Ze kreeg drie jaar achter elkaar een Zilveren Griffel: in 2000 voor De vloek van Cornelia, in 2001 voor Mijn zusje is een monster en in 2002 voor Stekels. In 2004 ontving Matha Heesen de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur voor Toen Faas niet thuiskwam. Met haar boek Bajaar won zij de Gouden Lijst 2012.

De Theo Thijssen-prijs (voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur) voor het gehele oeuvre van Martha Heesen (Oisterwijk, 1948) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Jacques Dohmen, Vanessa Joosen (voorzitter), Sjoerd Kuyper, Mirjam Noorduijn en Gideon Samson.

Recente laureaten: Sjoerd Kuyper (2012), Ted van Lieshout (2009) en Peter van Gestel (2006).

Credits foto: Mylene Siegers.

‘Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis. Ze schreef bijna ongemerkt een oeuvre bij elkaar met een enorm grote zeggingskracht. Daar word je stil van.’

Credits portretfoto: Bob Bronshoff