Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

En eindloos ruist de regen langs de ruiten

In 1940 gaf de zestienjarige Gerard Cornelis van het Reve een schriftje met 10 versjes aan zijn jeugdliefde Christina Amende. ‘Ik zit, m'n benen bunglend, op de waterkant / En in een bootje hoor ik ginds een tango spelen; / Verdomd! Ik wist...

Door Peter de Bruijn

Alle artikelen(5)

Een poëtisch apothekerspraatje

De dichter/criticus Martinus Nijhoff ontdekte de ‘ongelooflijkste subtiliteiten’ in een gedicht van Gerrit Achterberg, die hij er zelf eerst had ingebracht. Hoe klonk Achterbergs eigen versie eigenlijk?

Door Peter de Bruijn

Kan een dichter ook rijmen?

Op 4 december 1954 publiceerde dagblad De Tijd een groot aantal ‘Sinterklaasverzen’ geschreven door dichters. Remco Campert, Willem Elsschot en meer dan twintig andere bekende en minder bekende dichters leverden een rijmbijdrage.

Door Peter de Bruijn

Red Marsman, die in Frankrijk woont, o God

Op 21 juni 1940 kwam dichter H. Marsman om het leven. Het schip waarmee hij het oorlogsgeweld in Europa wilde ontvluchten, explodeerde en verging. In een aantal gedichten lijkt hij zijn tragische dood te hebben voorspeld...

Door Peter de Bruijn

Het Literaire Werk 2.0

Hoe komt een tekst tot stand? Voor het beantwoorden van die vraag hebben onderzoekers eeuwenlang kladjes en handschriften van schrijvers en dichters bestudeerd, in de hoop een glimp op te kunnen vangen van het creatieve proces.

Door Peter de Bruijn