Anneke
Brassinga

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 15 december 2014 besloten de P.C. Hooft-prijs 2015 toe te kennen aan Anneke Brassinga. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor po√ęzie.

De P.C. Hooft-prijs 2015 voor het gehele oeuvre van Anneke Brassinga (Schaarsbergen, 1948) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Wim Brands, Anja de Feijter, Rozalie Hirs, Erik Lindner en Maaike Meijer (voorzitter). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Recente eerdere laureaten in het genre poëzie waren Tonnus Oosterhoff (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006).

Anneke Brassinga met het beeldje van de P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum te Den Haag. Credits foto: Mylene Siegers.

‘Wie gedichten van Anneke Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn weer meedoen. Deze dichter is werkelijk overal geweest, in talloze literaturen, tradities en milieus, van academie tot markt, straat en kroeg. Met kennelijk genot (her)gebruikt Brassinga bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden, die in haar gedichten opnieuw worden geproefd en gesmaakt. De liefde voor de onuitputtelijke mogelijkheden van taal in poëzie is de constante van haar werk.’

De prijs is uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum, op donderdag 21 mei 2015, de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

Credits portretfoto: Serge Ligtenberg