Advent: 9 december 2024

Ook dit jaar kreeg het museum weer veel nieuwe aanwinsten binnen. In de aanloop naar 25 december pakken we in de Aanwinsten Adventskalender elke dag een archiefdoos uit met daarin een mooie, grappige, vreemde, ontroerende, bijzondere of juist heel alledaagse toevoeging aan onze collectie. Vandaag: kleine illustratie van een hert ‘met een bol lucht boven zijn schouders’.

 

 

‘Waarom begrenzen we een hert bij zijn vel en maken we geen begrip van een “hert met een bol lucht van 1 m3 inhoud boven zijn schouders”?’ Het is een gedachtespel van Jan Hanlo, een van de meest speelse dichters van Nederland.  

 

Met die speelsheid paste hij perfect bij het tijdschrift Barbarber dat in de jaren zestig ‘gewoon’ wilde zijn, omdat je dan al ‘literair genoeg’ kon zijn. Dat klinkt misschien wat degelijk, maar de praktijk was dat Bernlef, G. Brands en K. Schippers overal in de werkelijkheid mogelijkheden zagen om ergens mee te spelen. En zo’n suggestie van Jan Hanlo, om een ‘begrip’ te verzinnen voor de lucht die door het gewei werd omringd, was er een die direct werd overgenomen.  

 

In de archieven van Barbarber en K. Schippers, die dit jaar aan de collectie van het Literatuurmuseum werden toegevoegd, zijn daarvan talrijke sporen te vinden. Zoals deze kleine illustraties van wat Jan Hanlo bedoelde. Een hert. En dan de lucht daarboven. 

 

 

 

Lees meer
 

  • Zijn hele oeuvre lang heeft K. Schippers uitgelegd dat je moet kijken naar de wereld om je heen alsof die nieuw is. Het bijzondere ligt voor het oprapen, als je het maar wil zien. Lees het artikel.
     

  • Met zijn motorfiets reed Jan Hanlo op 14 juni 1969 zijn noodlot tegemoet. Hij botste met een landbouwtractor en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. In het Literatuurmuseum wordt een helm van hem bewaard. Is dat dezelfde die hij tijdens het ongeluk droeg? Lees het artikel.
     

  • ‘Vergeten is onontbeerlijk om überhaupt te herinneren,’ zei Bernlef ooit. ‘Wat je als schrijver onder meer probeert, is om dingen die in het verleden hun glans hebben verloren, die terug te geven.’ Bezoek de online expositie en verdwijn in zijn werk.
     

  • Ze worden allebei nog regelmatig genoemd, maar nooit in verband met elkaar: Renate Rubinstein en Jan Hanlo. Toch hadden ze wel degelijk iets met elkaar te maken. Lees het artikel