Dichter en schrijver Sybren Polet kreeg de prijs toegekend voor zijn ‘avontuurlijk oeuvre’. ‘Voor Polet is literatuur altijd een avontuur, een experiment gebleven,’ aldus de jury. Zijn oeuvre is ‘nog altijd anders dan alle andere oeuvres’.
Sybren Polet schreef poëzie, essays, sprookjes, toneelstukken, hij vertaalde, stelde bloemlezingen samen en was een pleitbezorger voor het ‘ander proza’, zoals boeken die buiten de normale literaire orde vielen aanvankelijk werden genoemd. En dat al zestig jaar. Hij debuteerde onder zijn eigen naam – Sybe Minnema – met de dichtbundel Genesis en publiceerde vanaf 1949 onder zijn pseudoniem. In 1961 verscheen zijn debuutroman Breekwater.
Zijn oeuvre is omvangrijk en divers en wijkt in alles af; in typografie, spelling, inhoud en leeswijze. ‘Een doorgaand verhaal met een kop en een staart zal men bij hem niet aantreffen,’ aldus het juryrapport. ‘Of een klassiek gedicht. Of een afstandelijk essay waarin enerzijds en anderzijds van alles op geduldige wijze wordt uitgelegd. Een mens wordt in zijn romans misschien nog wel gewoon geboren, maar beleeft niet zelden een hergeboorte. In een andere gestalte, onder andere omstandigheden, in een andere tijd en met andere karaktereigenschappen. Tussen een clown en een koning, of tussen een holbewoner en een fabrieksdirecteur is bij Polet geen wezenlijk verschil. Zo spot hij ook met andere zaken die, om met hem te spreken, van god gegeven zijn.’
Hergeboortes, metamorfoses, gedaanteveranderingen, ‘een mens is pas volledig als hij onvolledig is’, zo typeert Bart Vervaeck Polets thematiek in het begeleidend essay van de prijs. ‘Mensen en dingen bestaan slechts omdat ze voortdurend iemand en iets anders worden.’
De jury feliciteerde Sybren Polet met zijn ‘verrassend jong ogend oeuvre, dat zich tegen de tijd teweer heeft kunnen stellen’.