Stefan
Hertmans

2019

Constantijn Huygens-prijs
De Belgische schrijver, dichter en essayist Stefan Hertmans (1951) heeft de Constantijn Huygens-prijs 2019 gekregen voor zijn oeuvre.

Sinds de publicatie Oorlog en terpentijn (2013), volgens de jury een ‘late meesterproef en onmiddellijke klassieker’, is Stefan Hertmans een van de bekendste schrijvers van ons taalgebied. De roman betekende zijn doorbraak bij het brede publiek. Hij debuteerde in 1981 met het experimentele prozaboek Ruimte en bouwde een oeuvre op dat vrijwel alle genres bestrijkt: poëzie, romans, essays, verhalen en theaterteksten. Hij publiceerde belangwekkende monografiee╠łn over filosofie en beeldende kunst en is in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat, aldus de jury. 

 

‘Meer nog dan een groot Nederlandstalig schrijver is Hertmans een auteur van Europees formaat. Hij is een intellectueel die zich niet schaamt voor zijn eruditie en zijn schrijverschap expliciet inschrijft in de traditie van het Avondland: de Griekse tragedie en de canon van de westerse wijsbegeerte. (…) Zijn recentste romans, Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge, gaan over de waanzin van (godsdienst)oorlogen en de impact daarvan op het dagelijks leven; in Antigone in Molenbeek, zijn hedendaagse bewerking van Sophocles’ tragedie, zoomt hij vanuit een verrassende invalshoek in op de problematiek van het terrorisme. Hertmans pakt resoluut de grootste onderwerpen aan en schuwt daarbij de grote woorden niet, maar hij slaagt erin om nooit in clichés te vervallen. Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre.’

‘Hertmans pakt resoluut de grootste onderwerpen aan en schuwt daarbij de grote woorden niet, maar hij slaagt erin om nooit in clichés te vervallen’

Stefan Hertmans ontvangt de Constantijn Huygens-prijs in Den Haag. Foto: Ser Ligtenberg

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever,  Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden.

 

Uitreiking

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuur festival in Den Haag op zondagmiddag 19 januari 2020.

 

Credits portretfoto: Michiel Hendryckx

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum