Tomas
Lieske

2024

Constantijn Huygens-prijs
De Constantijn Huygens-prijs 2024, de jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre en een van de vijf Haagse Literatuurprijzen, is toegekend aan Tomas Lieske (1943).

Hiermee bekroont de jury zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays waarin de taal fonkelt, de nieuwsgierigheid bloeit en de verbeelding wordt gevierd.

 

‘Ik was verbaasd toen ik werd gebeld, want vorig jaar kreeg ik ook al een telefoontje van juryvoorzitter Aad Meinderts. Destijds omdat mijn meest recente roman werd bekroond met een andere Haagse Literatuurprijs, en nu ontvang ik dus deze mooie prijs voor mijn hele oeuvre. Dat is natuurlijk geweldig’, aldus Lieske.

 

Lieske debuteerde in 1987 met de dichtbundel De ijsgeneraals en brak in 2000 door naar een groter publiek met zijn roman Franklin. Zijn meest recente roman, Niets dat hier hemelt, is in 2023 bekroond met de F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza.

 

Uit zijn werk spreekt een aanhoudende fascinatie voor grenzen en overgangsgebieden. Tussen verleden en heden, kennis en verbeelding, goed en kwaad bevindt zich een dun vlies. Veel van zijn personages – vaak verloren, verweesde en beschadigde kinderen – gebruiken hun levendige verbeelding om een tekort te compenseren. De romans en gedichten van Lieske roepen dan ook werelden op waarin wat bestaat niet belangrijker is dan wat niet bestaat. 

‘De romans en gedichten van Lieske roepen werelden op waarin wat bestaat niet belangrijker is dan wat niet bestaat’

Lieske is in zijn werk altijd op zoek naar actuele thema’s, naar waar het in de wereld over gaat. ‘Dat kan rechtstreeks, dan heb je het over de dingen om je heen. Maar zo’n schrijver ben ik niet. Ik geef via een omweg commentaar op de wereld om mij heen. Neem bijvoorbeeld Niets dat hier hemelt. Deze roman speelt zich af in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, in een dorp dat in die vorm eigenlijk niet meer bestaat. Je gaat als lezer terug in de tijd, naar een periode die voorafgaat aan de Nazitijd. Dat komt in het boek voor, maar tegelijkertijd gaat het veel meer over de wereld van nu, maar dan in een iets andere verpakking.

 

Een ander voorbeeld is de roman Dünya. Dat lijkt een historische roman en die speelt zich deels af in de begintijd van de Turkse republiek, toen er in Istanbul nog dure straten waren met grote filialen van westerse luxe winkels. Maar de roman handelt natuurlijk over de problemen van twee mannen met een kind die ver van huis door een vreemd Turkije zwerven. De roman gaat over ontheemding en sluit aan bij de problemen van vandaag.’ 

 

Jury

‘Met zijn romans, verhalen, gedichten en met zijn vroegere poëziekronieken voor het literaire tijdschrift Tirade, in 1989 gebundeld onder de titel Een hoofd in de toendra, werkt Tomas Lieske aan een oeuvre dat zich zo niet in omvang, dan wel in reikwijdte, vormbeheersing en soortelijk gewicht kan meten met dat van de schrijver over wie hij lang geleden zijn doctoraalscriptie Nederlands schreef: Simon Vestdijk.’Maar de jury benadrukt ook dat het werk van Lieske volledig op zichzelf staat en telkens weer nieuwe lezers weet te betoveren. 


De jury bestond uit: Jeroen Dera, Layla El-Dekmak, Laurens Ham, Rashif El Kaoui, Helma van Lierop, Aad Meinderts (voorzitter), Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. De jaarlijkse prijs is een van de vijf Haagse Literatuurprijzen en bedraagt € 12.000,-.

 

Uitreiking

Het Literatuurmuseum organiseert de uitreiking van de prijs in Theater aan het Spui in samenwerking met Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival op zaterdagmiddag 25 januari 2025. De kaartverkoop hiervoor gaat van start op zaterdag 7 september. 

 

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum