Marente
de Moor

2019

F. Bordewijk-prijs
Marente de Moor (1972) heeft de F. Bordewijk-prijs 2019 gekregen voor haar roman Foon, een ‘met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen’.

‘Op elke pagina staat wel een geweldige zin,’ stelt de jury. ‘Toch zijn het niet de verbluffende stilistische vermogens van Marente de Moor die de grootste kracht van Foon uitmaken. Dat zijn, als in haar eerdere boeken, de grote hoeveelheden ideeën die in de roman tot uitdrukking komen en met elkaar worden verknoopt.’ In Foon zet De Moor de menselijke hoogmoed tegenover de natuur. ‘Met de tragische pogingen van de mens om de natuur te bedwingen, te begrijpen en te sturen, komen we bij de kern van haar oeuvre.’ 

 

Recensent Arjen Fortuin noemt De Moor in het begeleidende essay ‘een van de eigenzinnigste auteurs van het Nederlands taalgebied’. 

 

De roman over twee Russische zoölogen die verstrikt raken in een opvangproject voor jonge beren, speelt zich af in een afgelegen bos in West-Rusland. De Moor ontving voor Foon eerder al de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. 

 

Marente de Moor schrijft verhalen, romans en was columnist. Ze woonde vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, en schreef ze stukken voor De Groene Amsterdammer. Ze debuteerde met De overtreder (2007) en daarop volgden De Nederlandse maagd (2010) en Roundhay, tuinscène (2013). Ze ontving voor haar werk verschillende prijzen. 
 

‘Met de tragische pogingen van de mens om de natuur te bedwingen, te begrijpen en te sturen, komen we bij de kern van haar oeuvre’

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de F. Bordewijk-prijs is een bedrag van € 6.000 verbonden.

 

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op zondagmiddag 19 januari 2020, tijdens het Schrijversfeest in het Theater aan het Spui in Den Haag.

 

Credits portretfoto: Eddo Hartmann

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum