Peter
van Gestel

1987

Nienke van Hichtum-prijs
Peter van Gestel (1937-2019) heeft de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs 1987 gekregen voor zijn jeugdroman Ko Kruier en zijn stadsgenoten.

‘Ko Kruier is een wat onhandige en verlegen puber, die meer dénkt dan doét,’ schreef de jury. ‘Voor een jeugdboek, waarin het immers veelal om – spannende – gebeurtenissen gaat, mag dat ongebruikelijk lijken, Peter van Gestel slaagt erin dit bezwaar – maar is het werkelijk een bezwaar? – volledig weg te nemen. Het zijn juist de overwegingen en gedachten van Ko Kruier, vaak naar aanleiding van zijn soms bizarre verliefdheden, die de verhaaltjes (...) literair zo de moeite waard maken.’  

 

Van Gestel schreef over Ko Kruier voor Goochem, de jeugdpagina van Het Parool. In 1984 publiceerde hij de bundel Uit het leven van Ko Kruier, waarin de veertienjarige Ko zich door het tweede jaar van de middelbare school worstelt. In Ko Kruier en zijn stadsgenoten (1985) is Ko vijftien en zit hij in de derde. Hij heeft het drukker met nadenken over zichzelf en over het leven dan met huiswerk maken, wordt aan de lopende band verliefd en verbaast zich constant over het onlogische gedrag van sommige meisjes.  

‘Ko is ogenschijnlijk een gewone puber: geen spetter, een beetje dik, slordig, onhandig, chronisch krap bij kas en altijd wel iets kwijt (...) Maar Ko is ook een typisch Van Gestel-personage’

Volgens Joke Linders-Nouwens schuilt de grootste prestatie in het feit dat Van Gestel ‘de treurigheid van de puberteit, het grijze gevoel, de onzekerheden, de eeuwigdurende twijfels aan jezelf heeft weten vast te leggen in een figuur die alles heeft om tot een klassieke puber uit te groeien,’ schreef ze in het begeleidend essay bij de prijs. 

 

‘Ko is ogenschijnlijk een gewone puber: geen spetter, een beetje dik, slordig, onhandig, chronisch krap bij kas en altijd wel iets kwijt,’ schreef Lieke van Duin in Literatuur zonder Leeftijd. ‘Maar Ko is ook een typisch Van Gestel-personage, druk doende zijn eigen unieke identiteit te ontwikkelen, ditmaal in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, voor hem soms een psychologisch mijnenveld waar hij niet bepaald voorzichtig doorheen banjert.’ De boeken over Ko Kruier zijn humoristisch, maar ‘tegelijkertijd doen ze volledig recht aan de ernst van het puberleven met zijn diepe, heftige gevoelens en de talloze onzekerheden waarmee omgegaan moet worden’.  

 

De pentekeningen van Peter van Straaten versterken de ‘afstandelijke, ironische sfeer’, schreef het Nederlands Dagblad.  

 

Peter van Gestel debuteerde in 1962 met Drempelvrees, een verhalenbundel voor volwassenen, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Hij schreef voor de kinderrubrieken van Vrij Nederland en Het Parool, en publiceerde in 1980 zijn eerste jeugdboek Schuilen onder je schooltas, dat bekroond werd met een Vlag en Wimpel. Zijn vierde jeugdroman Uit het leven van Ko Kruier (1984) was het eerste deel over de puberjongen uit Amsterdam.  

Jury

De jury bestond uit Harry Bekkering, Margaretha Ferguson, Han Foppe, Anton Korteweg, Jan van der Vegt, Herman Verhaar, Anne de Vries, Paul de Wispelaere en Ad Zuiderent.Aan de Nienke van Hichtum-prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Aan de Nienke van Hichtum-prijs is een bedrag van 5.000 gulden verbonden. 

 

Uitreiking

De uitreiking vond plaats op vrijdagavond 11 december 1987 in het oude stadhuis aan de Javastraat in Den Haag. 

 

Credits portretfoto: Chris van Houts

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum