Margriet
Heymans

2007

Nienke van Hichtum-prijs
Margriet Heymans (1932) heeft de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs 2007 gekregen voor haar jeugdroman Diep in het bos van Nergena.

De ‘onderhuidse emoties’ in combinatie met de prachtige tekeningen van Margriet Heymans zelf maken zichtbaar wat niet uitgesproken wordt. ‘Een leeftijdloos literair pareltje,’ schreef de jury in haar rapport. ‘Met haar werk balanceert ze behendig op het dunne koord tussen werkelijkheid en verbeelding, tussen humor en ernst, tussen toegankelijk en hermetisch, tussen tragiek en luchtigheid.’ 

 

Als achteroom Pep op een zondagavond met zijn motor aankomt om een vriendinnetje voor zijn dochter Jet te zoeken, gaat Frida voor een jaar naar het bos van Nergena. Haar zusje Adalie blijft achter in de stad, en ze schrijven elkaar met kinderlijke eenvoud over hun dagelijkse belevenissen, de heimwee en hun vervelende achternichtje. Met het hoofd omhoog beschrijven ze de steeds grimmiger wordende buitenwereld met duistere humor.  

 

Bregje Boonstra schetst in het begeleidend essay de samenhang tussen tekeningen en taal in het oeuvre van de auteur. ‘Bij Margriet Heymans komen woord en beeld uit één hart, één hoofd en één hand. (…) Vindingrijk en verrassend worden de verschillende mogelijkheden van tekst en beeld benut op het gebied van verhaallijn, karakters, betekenis, humor, suggestie en detaillering. Waar de taal tekortschiet, brengt de tekenpen uitkomst en wat niet uitgebeeld wil zijn, wordt in woorden gevangen.’  

‘Bij Margriet Heymans komen woord en beeld uit één hart, één hoofd en één hand’

‘“Op het gas stond in een pan de haan te koken. Deksel erop tegen de motten. Groente erbij tegen scheurbuik. Wat een heerlijke geur was dat. Op de divan lag een soldaat diep in slaap met zijn kop in een doek. Laat ons de benen nemen voor hij ontwaakt.” Zo beschrijft Adalie in haar opstel wat het betekent te leven in een land waar het oorlog is. Ze heeft honger, verlangt naar vertrouwde gewoontes en hoopt dat de soldaten snel weggaan. Diep in het bos van Nergena is een groot verhaal in weinig woorden,’ schreef Bas Maliepaard in Trouw. ‘Achter het sprookje ligt de harde werkelijkheid. Door de ritmische, volkse zinnen heen, klinken subtiel gevoelens van heimwee, verdriet en eeuwige zusterliefde. Een wonderschoon, puntgaaf boek.’ 

 

Margriet Heymans debuteerde met Het poppenfeest (1971), dat ze samen met haar zus Annemie schreef en illustreerde. Voor haar tweede boek Hollidee de circuspony (1972) kreeg ze een Gouden Penseel en Lieveling, boterbloem (1988) werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel. Ze maakte daarnaast illustraties bij kinderboeken van o.a. Els Pelgrom, Imme Dros, Ienne Biemans. 

Jury 

De jury bestond uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Anton Korteweg, Annemie Leysen en Lut Missinne. Aan de Nienke van Hichtum-prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. 

 

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op zondag 9 maart 2008 tijdens literair festival Het Voorwoord in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.  

 

 

Credits portretfoto: Rop te Riet

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum