Els
Beerten

2009

Nienke van Hichtum-prijs
Els Beerten (1959) heeft de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs 2009 gekregen voor haar jeugdroman Allemaal willen we de hemel.

‘Waarheid en leugen, schuld en onschuld, goed en fout, en de dunne grens daartussen: daarover gaat deze monumentale coming-of-age-roman,’ schreef de jury. In een ‘sobere stijl, zonder overbodige franjes en in vinnige, geloofwaardige Vlaams klinkende dialogen’ laat Beerten vier jonge hoofdpersonen aan het woord tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Ze creëert ‘een vernuftig caleidoscopisch beeld van personages, meningen en feiten’. 

 

In Allemaal willen we de hemel (2008) dromen de vrienden Jef en Ward ervan een held te worden. Als Ward zich laat inlijven bij het Vlaams Nationaal Verbond wordt hem snel duidelijk dat hij de verkeerde keuze heeft gemaakt, maar eenmaal aan het Oostfront kan hij niet meer weg. In het dorp is hij voortaan de ‘foute’ jongen. Jef wordt teruggefloten door zijn vader, en wordt vervolgens ten onrechte als verzetsheld onthaald. Intussen worstelen Jefs zus Renée en broertje Remi met hun toekomstplannen. Moeten ze wachten tot de oorlog voorbij is voor ze beginnen te leven? In de jaren na de oorlog blijven Jef en Ward allebei in de greep van hun leugens, wat leidt tot een noodlottige confrontatie. ‘Mondjesmaat distilleert de lezer uit de verschillende versies de ware toedracht,’ aldus het rapport. ‘Relevante achtergrondinformatie over Vlaanderen, collaboratie en verzet wordt gedoseerd en subtiel meegegeven en er wordt ook slim met de tijd gespeeld.’ 

‘Waarheid en leugen, schuld en onschuld, goed en fout, en de dunne grens daartussen: daarover gaat deze monumentale coming-of-age-roman’ 

‘Waar vele jeugdverhalen “moraal” (…) met veel klem en niet zelden sentimenteel formuleren, gaat Allemaal willen we de hemel subtiel, poëtisch en tegelijk bijzonder nuchter te werk,’ schrijft Katrien Vloeberghs in het begeleidend essay. ‘Vol mededogen – ook voor wie verdwaalt, ook voor wie vergissingen begaat en geenszins vergeving wenst noch krijgt. Maar ook met terechte scherpzinnigheid voor alle vormen van manipulatie, in het bijzonder door ronkende vertogen, door grote woorden zoals “heldendom” en “vaderland”, “offer” en “bereidheid”.’ 

 

Els Beerten doceert in het voortgezet onderwijs. Ze debuteerde in 1987 met de jeugdroman Scènes. Haar vijftiende boek Allemaal willen we de hemel werd tevens bekroond met de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, de Gouden Lijst, de Boekenleeuw, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur en de vijfjaarlijkse Lavki-prijs voor het Jeugdboek.

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne. Aan de Nienke van Hichtum-prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. 

 

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op zaterdag 6 maart 2010 tijdens festival Het Voorwoord in Pulchri Studio in Den Haag.  

 

Credits portretfoto: Jasper Van Lommel

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum