Gideon
Samson

2019

Nienke van Hichtum-prijs
Gideon Samson (1985) heeft de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs 2019 gekregen voor de verhalenbundel  Zeb.

Zeb., dat eerder de Gouden Griffel ontving, voegt volgens de jury ‘een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur’. ‘Het heeft veel te bieden voor verschillende lezers, jong en oud. En dat is precies het kenmerk van kinderboeken die lang gelezen blijven worden.’ De elf verhalen in de bundel staan vol van ‘buitenissigheden, die de lezer worden opgediend als glasharde logica. (…) Die ontregeling is vrolijk, grappig en speels, maar daaronder schuilt een onheilspellend gevoel van vervreemding.’  

 

‘De wereld zoals we die kennen is en blijft de norm,’ schrijft recensent Mirjam Noorduijn in het begeleidende essay bij de prijs, ‘maar door de logica van de werkelijkheid te tarten zet Samson die even meesterlijk als vakkundig op zijn kop.’ ‘Dat er na verschijning van Zeb. een sterrenregen op Samson (en op illustrator Joren Joshua) is neergedaald, is volstrekt terecht. Was er ooit eerder zo’n boek verschenen in de Nederlandse kinder- en jeugdboekenwereld? Zo literair, zo weldoordacht, zo gevat, zo dubbelzinnig, zo oprecht humoristisch, zo vervreemdend, zo absurd, en zo uniek?’ Nederland kent slechts een klein aantal auteurs dat zich aan het genre van nonsensliteratuur waagt, stelt Noorduijn. Toon Tellegen, Nicolaas Matsier en Annie M.G. Schmidt zijn daarvan uitstekende voorbeelden.  

‘Was er ooit eerder zo’n boek verschenen in de Nederlandse kinder- en jeugdboekenwereld? Zo literair, zo weldoordacht, zo gevat, zo dubbelzinnig, zo oprecht humoristisch, zo vervreemdend, zo absurd, en zo uniek?’

In Trouw vertelde Samson genoten te hebben van de ‘aantrekkelijke onmogelijkheden’ die de absurdistische insteek hem bood, en noemde hij Nicolaas Matsier als auteur die hem bij uitstek heeft geïnspireerd.  

 

NRC-recensent Thomas de Veen sprak de laudatio. Samson kenmerkt zich door zijn onverschrokken aanpak, hij is ‘een auteur met literair lef’. In NRC was het boek geprezen als een ‘geniale kinderverhalenbundel’. ‘Dit boek geeft je dankzij het absurdisme een geweldig opmonterend gevoel van vrijheid. Samson laat zien wat humor in een kinderboek nog méér vermag dan een giechel,’ aldus de krant.  

 

Gideon Samson is de derde schrijver die voor hetzelfde boek zowel de Gouden Griffel en de Nienke van Hichtum-prijs ontvangt: Lampje van Annet Schaap en Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten werden in respectievelijk 2017 en 2013 ook dubbel bekroond. 

 

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de Nienke van Hichtum-prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden. 

 

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op zondagmiddag 19 januari 2020, tijdens het Schrijversfeest in het Theater aan het Spui in Den Haag.

 

Credits portretfoto: Chris van Houts

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum