H.H.
ter Balkt

2003

P.C. Hooft-prijs
H.H. ter Balkt heeft de P.C. Hooft-prijs 2003 gekregen. De oeuvreprijs was dit jaar bestemd voor po√ęzie. De feestelijke uitreiking vond plaats op 21 mei 2003 in het Literatuurmuseum.

De P.C. Hooft-prijs 2003 voor het oeuvre van H.H. ter Balkt is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Pieter Boskma, Elma van Haren, Wiel Kusters (voorzitter), Erik Menkveld, Yves T´Sjoen (verslaggever) en Anton Korteweg (ambtelijk secretaris). Aan de P.C. Hooft-prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro (waarvan € 25.000 te besteden aan een specifiek literair doel).

 

Herman Hendrik (H.H.) ter Balkt (Usselo, 17 september 1938 - Nijmegen, 9 maart 2015) bracht de oorlogsjaren door op de boerderij van zijn grootouders in Boekelo. Als kind had hij al veel belangstelling voor de natuur. Hij werkte als onderwijzer tot 1983, in Zandpol (Drenthe) en Nijmegen. Sindsdien wijdt hij zich volledig aan het schrijverschap. Op zijn elfde begon hij al gedichten te schrijven, maar hij debuteerde pas in 1969 onder het pseudoniem Habakuk II de Balker. Hij maakte verschillende reizen die hem tot poëzie inspireerden. Ook speelde hij jazz en blues en maakt hij schilderijen en tekeningen.

 

Zijn werk is vaak bekroond, met de Herman Gorterpijs, de Henriëtte Roland Holstprijs, de Jan Campertprijs en de Charlotte Köhlerprijs. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij al eerder de Karel de Grote- en de Constantijn Huygens-prijs.

Fragment uit het juryrapport

H.H. ter Balkt wordt in het juryrapport getypeerd als een geëngageerde eenling in de hedendaagse Nederlandse poëzie. ‘De recalcitrante toonzetting van de gedichten, de wellust die uit de schijnbaar frivole, vindingrijke taalbehandeling spreekt, de suggestieve kracht van vele beklijvende beelden, de sarcastische sneren naar de gemechaniseerde wereld en de roofbouw op de natuur zijn verstechnische, stilistische en inhoudelijke aspecten die het oeuvre van H.H. ter Balkt vanaf het begin kenmerken.’

 

De volledige tekst van het juryrapport is te vinden in H.H. ter Balkt P.C. Hooft-prijs 2003, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en De Bezige Bij.

Uitreiking

De prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum (toen nog Letterkundig Museum), op donderdag 21 mei 2003, de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

 

Feestrede

De feestrede, uitgesproken door Piet Meeuse onder de titel ‘Een vrije stem reist’, is afgedrukt in H.H. ter Balkt P.C. Hooft-prijs 2003, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en De Bezige Bij.

 

Dankwoord

Het dankwoord door H.H. ter Balkt is te vinden in H.H. ter Balkt P.C. Hooft-prijs 2003, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en De Bezige Bij.

 

Meer lezen over H.H. ter Balkt

 

 

 

Credits portretfoto: Bob Bronshoff

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum