Bas
Heijne

2017

P.C. Hooft-prijs
Bas Heijne heeft de P.C. Hooft-prijs 2017 gekregen. De oeuvreprijs was dit jaar bestemd voor beschouwend proza. De feestelijke uitreiking vond plaats op 18 mei 2017 in het Literatuurmuseum.

De P.C. Hooft-prijs 2017 voor het gehele oeuvre van Bas Heijne (Nijmegen, 1960) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts, David Van Reybrouck (voorzitter) en Dirk van Weelden. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. 

 

Recente eerdere laureaten in het genre beschouwend proza waren Willem Jan Otten (2014), H.J.A. Hofland (2011) en Abram de Swaan (2008). 

Bas Heijne met het beeldje van de P.C. Hooft-prijs tijdens de uitreiking in het Literatuurmuseum te Den Haag. Foto: Mylène Siegers.

Fragment uit het juryrapport

‘Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […]  Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.’

Uitreiking

De prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum, op donderdag 18 mei 2017, drie dagen vóór de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

 

Credits portretfoto: Martijn Gijsbertsen

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum