Haagse Literatuur­prijzen 2020

Kijk hier de uitreiking terug van de Haagse literatuurprijzen. Hassnae Bouazza en Splinter Chabot presenteerden het feestelijke programma, waarin o.a. Guus Kuijer de Constantijn Huygens-prijs in ontvangst mocht nemen.

Bekijk het prijzenoverzicht

Online programma 

De online uitreiking, die op donderdagavond 1 april om 20:30 uur werd uitgezonden, is hierboven terug te kijken. Tijdens deze speciale uitzending heeft Guus Kuijer de Constantijn Huygens-prijs 2020 in ontvangst genomen voor zijn oeuvre en werden de laureaten van de andere prijzen bekendgemaakt.

 

De F. Bordewijk-prijs ging naar Anjet Daanje voor De herinnerde soldaat, ‘een meesterwerk’ volgens de jury. De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert heeft de Jan Campert-prijs gekregen voor haar bundel Het stad in mij, die door de jury ‘een feest’ genoemd werd. En Piet Gerbrandy kreeg de J. Greshoff-prijs voor zijn essaybundel Grondwater, waarin hij ‘laat zien wat poëzie lezen kan zijn en zou moeten zijn’.

 

Presentatoren Hassnae Bouazza en Splinter Chabot gingen in het Literatuurmuseum in gesprek over de boeken van de bekroonde auteurs, Philip Huff bezocht iconische Haagse locaties om daar via Zoom te spreken met de winnaars en Ester Naomi Perquin bracht een ode aan Guus Kuijer.

 

Jury

De jury van de Haagse literatuurprijzen 2020 bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. 

 

Het Literatuurmuseum organiseert de toekenning en uitreiking van de Haagse literatuurprijzen. Gewoonlijk worden deze prijzen van de Haagse Jan Campert-Stichting tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt, maar vanwege de coronapandemie is dit jaar gekozen voor een speciale online uitzending.

Jan Campert-Stichting

De Jan Campert-Stichting kent vijf literaire prijzen toe namens de gemeente Den Haag: de Constantijn Huygens-prijs, de Jan Campert-prijs, de F. Bordewijk-prijs, en om het jaar de Jan Greshoff-prijs en de Nienke van Hichtum-prijs.

Lees meer over de stichting