Van oude vermoeide kolonialen tot jonge neurotische vrouwen. En van flamboyante neven tot verveelde kinderen. Louis Couperus (Den Haag, 1863 – De Steeg, 1923), een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur, wist zich als geen ander in te leven in zijn personages en deze overtuigend te beschrijven. Dat maakt dat zijn prachtige romans nog altijd niet aan zeggingskracht hebben ingeboet. Toch is het op 16 juli al een eeuw geleden dat deze Hagenaar overleed.
Couperus was altijd nieuwsgierig naar het onbekende en reisde graag. Hij bleef onderweg de chique Hagenaar, maar zag de wereld aan zijn oog voorbijtrekken en verwerkte wat hij zag in zijn werk. Zijn oeuvre biedt dan ook een caleidoscopische blik op de wereld. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn romans, maar schreef ook poëzie, cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns.
LiteratuurLab
In het online museum LiteratuurLab is elke maand een bijdrage te lezen van een hedendaagse schrijver. Lees hier alle artikelen:
De stille kracht bevat niet alleen een waarschuwing aan de zelfgenoegzame westerling
Yannick Dangre bekijkt het manuscript van Couperus’ bekende Indië-roman.
‘Komt gauw en viert Carnaval, viert Carnaval... voor het te laat is!!!’
Roman Helinski schrijft over het zalmroze carnavalskostuum – te zien in het Literatuurmuseum – dat Couperus droeg tijdens het carnaval in Nice.
Allergoddelijkst marmer op de werkkamer van Couperus
Bertram Mourits over een bijzonder beeld waarvan Couperus op zijn werkkamer een replica had staan: de Eros van Praxiteles.
Een non-binaire Hagenees: de tweeslachtige houding van Louis Couperus tegenover Den Haag
Christiaan Weijts ontdekt dat de houding van Couperus tegenover zijn geboortestad een tweeslachtige was.
Om hels van te worden: de genadeloze recensie van Kloos over de gedichten van Couperus
Couperus begon als dichter. Zijn tweede bundel, Orchideeën uit 1886, werd door Willem Kloos ‘absoluut literaire trash’ genoemd. Philip Huff over schrijvers en recensenten.
Online expositie in het najaar
Dit najaar zoomt het Literatuurmuseum met een grote online expositie in op de werelden van Couperus. Er wordt een beeld geschetst van de uiteenlopende werelden en omgevingen waarin Couperus zijn verhalen liet plaatsvinden, of waar hij als reisschrijver zelf op bezoek was.