27 februari 2023

Couperusjaar in het Literatuurmuseum

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed. 2023 is daarom uitgeroepen tot Couperusjaar en ook het Literatuurmuseum zet de spotlight op zijn oeuvre. Maandelijks presenteert het LiteratuurLab een artikel waarin een hedendaagse schrijver een aspect van zijn werk uitlicht en in het najaar komen de werelden van Couperus tot leven in een grote online expositie.

Van oude vermoeide kolonialen tot jonge neurotische vrouwen. En van flamboyante neven tot verveelde kinderen. Louis Couperus (Den Haag, 1863 – De Steeg, 1923), een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur, wist zich als geen ander in te leven in zijn personages en deze overtuigend te beschrijven. Dat maakt dat zijn prachtige romans nog altijd niet aan zeggingskracht hebben ingeboet. Toch is het op 16 juli al een eeuw geleden dat deze Hagenaar overleed. 

 

Couperus was altijd nieuwsgierig naar het onbekende en reisde graag. Hij bleef onderweg de chique Hagenaar, maar zag de wereld aan zijn oog voorbijtrekken en verwerkte wat hij zag in zijn werk. Zijn oeuvre biedt dan ook een caleidoscopische blik op de wereld. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn romans, maar schreef ook poëzie, cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns. 

 

LiteratuurLab

In het online museum LiteratuurLab is elke maand een bijdrage te lezen van een hedendaagse schrijver. Lees hier alle artikelen:

 

 

Online expositie in het najaar

Dit najaar zoomt het Literatuurmuseum met een grote online expositie in op de werelden van Couperus. Er wordt een beeld geschetst van de uiteenlopende werelden en omgevingen waarin Couperus zijn verhalen liet plaatsvinden, of waar hij als reisschrijver zelf op bezoek was.