17 november 2022

Max Velthuijs-prijs uitgereikt aan Philip Hopman

Philip Hopman (1961) heeft vanavond de Max Velthuijs-prijs ontvangen, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Het Literatuurmuseum in Den Haag organiseerde de feestelijke uitreiking, waarbij Hopman ook zelf een verrassend muzikaal optreden verzorgde.

De prijs betekent veel voor hem, vertelde hij toen deze zomer bekend werd dat deze aan hem was toegekend. ‘Dit is een enorme bevestiging van dat ik er mag zijn.’ Hopman illustreerde vele kinder- en jeugdboeken van Nederlandse en buitenlandse auteurs, onder wie Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.  
 
De jury omschrijft Hopman als een vakman die vele stijlen en perspectieven aankan en daarbij altijd een eigen signatuur heeft. ‘Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met een tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben.’ De laatste jaren is Hopman onder andere zeer succesvol met de prentenboekenreeks Boer Boris, waarvoor hij samenwerkt met Ted van Lieshout.  
 
Vanaf het voorjaar van 2023 is in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum een tentoonstelling te zien met een selectie originele illustraties uit Hopmans archief dat hij bij het museum heeft ondergebracht. Eerder werkte hij mee aan de vaste tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt en maakte hij schilderingen voor de Kinderboekenambassade die in het museum is gevestigd.  


Over de Max Velthuijs-prijs 

De Max-Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren voor Kinderboeken. Er is een bedrag aan verbonden van €60.000,- en de laureaat ontvangt daarnaast een oorkonde en een beeldje van Kikker, Velthuijs’ bekendste verhaalfiguur.

 

De eerdere laureaten zijn Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013), Dick Bruna (2016) en Sylvia Weve (2019). Het secretariaat voor deze prijs wordt gevoerd door het Literatuurmuseum, dat ook de uitreiking organiseert. 

 

Philip Hopman met de Max Velthuijs-prijs. Foto: Mylène Siegers