Op maandag 29 maart 2021 heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs 2021 toegekend aan Daan Remmerts de Vries (1962). Dit gebeurde op voordracht van een jury bestaande uit: Marjon Kok, Ted van Lieshout, Matijs Lips, Annemiek Neefjes (voorzitter) en Veerle Vandenbosch.
Aan deze belangrijkste literatuurprijs voor een oeuvre op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur is een geldbedrag verbonden van € 60.000. De prijsuitreiking, die in december in theater Diligentia plaatsvindt, wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum. Hoe de uitreiking er uiteindelijk zal uitzien, is afhankelijk van de mogelijke beperkingen die de coronapandemie mogelijk nog oplegt.
Daan Remmerts de Vries
Daan Remmerts de Vries (1962) volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan de Nieuwe Lerarenopleiding d’Witte Lelie. Hij debuteerde in 1990 met het kinderboek Zippy en Slos, waarna meer dan 60 boeken volgden. Tweemaal ontving Remmerts de Vries een Gouden Griffel: in 2003 voor Godje en in 2010 voor Voordat jij er kwam. Vier van zijn boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel en Tijgereiland won de Gouden Lijst 2014 voor het beste jeugdboek. Remmerts de Vries publiceert ook onder het pseudoniem R.N. Ryst en is naast schrijver illustrator, schilder en muzikant.
Recente laureaten die de Theo Thijssen-prijs ontvingen, zijn: Bibi Dumon Tak (2018), Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009). Voor een overzicht van alle laureaten zie literatuurmuseum.nl/literatuurprijzen.
Citaat uit het juryrapport
‘In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen - wars van het modieuze - een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht. Remmerts de Vries levert al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.’