Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(3)

Over de auteur
Lieke Marsman

Lieke Marsman

Schrijver

Filosoof Lieke Marsman (1990) won op haar 17e de poëziewedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Voor haar poëziedebuut Wat ik mijzelf graag voorhoud (2010) kreeg ze o.a. de C. Buddingh'-prijs. Haar prozadebuut Het tegenovergestelde van een mens verscheen in 2017.

Somber op een manier die vrolijk maakt

‘Jammer dat de somberheid van mijn gedichten je niet bevalt, ik was graag somber op een manier die vrolijk maakte,’ schrijft Judith Herzberg aan Gerard Reve. Het Literatuurmuseum bezit een briefwisseling tussen beide schrijvers, gelezen d...

Door Lieke Marsman 3-5 min lezen

Poëzieweek

Schrijven of strijken?

M. Vasalis was terughoudend wat betreft haar poëzie. Ze las haar gedichten liever zelf voor, dan ze door een ander op papier te laten lezen. Lieke Marsman bekijkt haar handgeschreven gedichten in het Literatuurmuseum: een voorrecht,...

Door Lieke Marsman 3-5 min lezen

Van alles op de fiets

Maar weinigen weten dat Rutger Kopland ooit lid was van een berucht genootschap, de Apensioux genaamd. Lieke Marsman vindt het reglement van deze club die samenkwam bij een zekere Grote Eik en die zorgvuldig bijhield wat men van plan was.

Door Lieke Marsman 3-5 min lezen