Annemarie
Estor

2018

Jan Campert-prijs
Annemarie Estor (1973) heeft de Jan Campert-prijs 2018 ontvangen voor haar bundel Niemandslandnacht.

Net als haar eerdere poëzie is haar laatste bundel een episch opgezet gedicht vol oriëntaalse elementen. Het hoofdpersonage is op zoek naar haar roots in ‘een gedeelde stad waar weinig is wat het lijkt: een wereld van extremen, exotisch, maar vaak ook akelig herkenbaar’, zoals Jeroen Dera het poëtische decor beschreef in De Standaard.

 

Estor gaf haar dichtstuk de ondertitel ‘crime-poem’ mee. Ze schetst een wereld waarin de mens de controle over de techniek verloren is – met alle absurde gevolgen van dien. De jury schreef: ‘Niemandslandnacht is een spannend gedicht vol referenties aan hedendaagse problemen zoals identiteitsvorming, abortus, cloning, de monitoring van ons leven door computers, de superdiverse samenleving en de segregatie in de maatschappij. Daarmee is dit een gedicht met vele lagen: het is een plot driven misdaadverhaal (zelden eerder vertoond in de poëzie).’ 

 

De jury prees Estors eigen geluid, en haar werk als steeds vernieuwend. ‘In dit wervelende prozagedicht, dat zich bij elke lezing dieper aan de lezer openbaart, wordt een wereld opgeroepen die zowel surrealistisch als hedendaags is. Estors taal balanceert daarbij op vele randen: ze is zuiver én rauw, ze leent clichés én is oorspronkelijk. Kortom: verrukkelijke poëzie.’ De bundel eist een heel eigen plaats op binnen de contemporaine poëzie, aldus de jury.

Niemandslandnacht is een spannend gedicht vol referenties aan hedendaagse problemen zoals identiteitsvorming, abortus, cloning, de monitoring van ons leven door computers, de superdiverse samenleving en de segregatie in de maatschappij’

Dichter, essayist en illustrator Annemarie Estor debuteerde in 2010 met Vuurdoorn me, dat de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut ontving. In 2012 volgde De oksels van de bok, dat werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2013 voor de beste dichtbundel. Ook  Dit is geen theater meer (2015) werd genomineerd voor diverse prijzen. 

 

Met een allitererend gedicht dankte Estor de jury: ‘Dit is mijn dankbetoon, mijn dansfeest, met dassenvel en al. Dank u, stichting, stad en jury, om mijn droom te delen. Het is een Dolly Dolly droom.’ 

Jury 

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker. Aan de Jan Campert-prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden. 

 

Uitreiking

De officiële uitreiking vond plaats tijdens het Schrijversfeest op zondagmiddag 20 januari 2019 in Theater aan het Spui in Den Haag.  

 

Credits portretfoto: Koos Hageraats

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum