Bart
Moeyaert

2005

Nienke van Hichtum-prijs
Bart Moeyaert (1964) heeft de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs 2005 gekregen voor zijn novelle Dani Bennoni : lang zal hij leven .

Samen met zijn vriendje Lenny struint Bing door hun dorp. Ze zijn op zoek naar Dani Bennoni, de beste voetballer uit de buurt. Bing wil dat hij hem leert voetballen. Niet voor zichzelf, maar voor zijn broer Moon, die een paar maanden eerder is opgeroepen voor het leger. Als Moon terugkomt zal hij versteld staan. Maar Dani weigert hem te leren voetballen: Bing is beter in zingen en knutselen, vindt hij. Bing legt zich er niet bij neer en zet met Lenny een manipulatief spel op waarbij ze Dani via hun buurmeisje Martha, die een oogje heeft op de stoere voetballer, zover proberen te krijgen. Intussen dreigt de naderende oorlog ook voor Dani gevolgen te hebben en wordt het de lezer duidelijk dat tussen Dani en Bing een seksueel geladen geheim bestaat.  

 

‘Moeyaert is niet alleen de taal meester, hij is ook een meester van de suggestie,’ schreef de jury. ‘Heel veel in het boek blijft onuitgesproken, maar de dreiging, de bedoelingen vóél je door het wit van de regels heen. Als geen ander weet hij zinnen uit zijn pen te toveren die sprekende, meeslepende béélden vormen, waardoor de taal een krachtige suggestieve werking krijgt en de lezer (…) alle ruimte een eigen betekenis aan die beelden te geven.’ 

‘Moeyaert ontdoet de taal ‘van alle overbodige franje en schrapt tot er heldere, korte, poëtische zinnen overblijven’

In zijn boeken verleidt Moeyaert de lezer tot een gesprek over de betekenis, schrijft Mirjam Noorduijn in het begeleidend essay bij de prijs. Hij schrijft romans en poëzie voor lezers van alle leeftijden, in een minimalistische stijl ‘die qua sfeer, emotie en beeld zo indringend en werkelijk zijn, dat ze de lezer pakken en niet meer loslaten.’ Moeyaert ontdoet de taal ‘van alle overbodige franje en schrapt tot er heldere, korte, poëtische zinnen overblijven.’  

 

Bart Moeyaert schrijft romans, verhalen, gedichten, toneelteksten en scenario’s, en is vertaler. Hij debuteerde met de jeugdroman Duet met valse noten (1983), die bekroond werd door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Daarna volgden o.a. Blote handen (1995), Het is de liefde die we niet begrijpen (1999), en de verhalenbundel Broere (2000). Voor volwassenen publiceerde hij de dichtbundel Verzamel de liefde (2003). Dani Bennoni markeerde het twintigjarig schrijversjubileum van de auteur, en werd ook bekroond met de Boekenwelp. 

Jury

De jury onder voorzitterschap van Harry Bekkering bestond uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, en Lut Missinne. Aan de Nienke van Hichtum-prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. 

 

Uitreiking

De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 16 december 2005 in het Literatuurmuseum (toen nog Letterkundig museum). 

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum