K.
Schippers

1996

P.C. Hooft-prijs
K. Schippers heeft de P.C. Hooft-prijs 1996 gekregen. De oeuvreprijs was dit jaar bestemd voor beschouwend proza. De feestelijke uitreiking vond plaats 21 mei 1996 in het Literatuurmuseum.

De P.C. Hooft-prijs 1996 voor het oeuvre van K. Schippers werd toegekend op voordracht van een jury bestaande uit H. Brandt Corstius (voorzitter), Maarten Doorman, Jan Fontijn, Nicolaas Matsier,  Xandra Schutte en Aad Meinderts (ambtelijk secretaris). Aan de P.C. Hooft-prijs was een bedrag verbonden van 125.000 gulden (waarvan 50.000 gulden voor een specifiek literair doel).

 

K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter (1936-2021), was dichter, prozaschrijver en essayist. Op de hbs kreeg hij Nederlands van Rob Nieuwenhuys, die hem in contact bracht met het werk van Nescio, Elsschot, Alberts en Carmiggelt. Samen met J. Bernlef en G. Brands maakte hij van 1958 tot 1971 het tijdschrift Barbarber. In de jaren zestig verdiende hij de kost met het schrijven van reclameteksten. In de jaren zeventig maakte hij een aantal films, samen met Kees Hin. Ook werkte hij voor de televisie. Als dichter debuteerde hij in 1963 met De waarheid als De koe. Daarna publiceerde hij nog drie dichtbundels. In 1971 debuteerde hij als romanschrijver met Een avond in Amsterdam. Er zouden nog acht romans volgen.

 

Zijn laatste roman is Waar was je nou (2005), waarvoor hij de Libris Literatuurprijs kreeg. Het meest productief was hij als essayist, documentairemaker, interviewer en kunstbeschouwer, onder meer met Een cheque voor de tandarts (1967), Holland Dada (1974) en De berg en de steenfabriek (1986). Voor Een klok en profil (1965) ontving hij de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam. Voor zijn roman Beweegredenen (1982) kreeg hij de Multatuli-prijs. En voor zijn beschouwingen ontving hij de Greshoff-prijs en de Pierre Bayle-prijs. Voor zijn boeken voor kinderen kreeg hij twee keer een Zilveren Griffel.

Fragment uit het juryrapport

‘Of Schippers nu een gedicht schrijft, een verhaal of een essay, alles wat hij doet is in feite beschouwelijk, in alles wat hij doet ontregelt hij de alledaagse waarneming’, schrijft de jury in haar rapport. ‘Onvermoeibaar laat zijn oog zich verrassen.’ Schippers maakt, aldus het rapport, duidelijk dat er geen werkelijkheid is, maar dat er alleen gezichtspunten bestaan.
 

Ook stelt hij belang in zaken die de meeste mensen ontgaan: een terloopse blik, een geur, een gebaar. ‘Hij heerst over het kleine en stille gebied van ijle bewegingen, gebeurtenissen die vervliegen voordat je ze hebt kunnen opmerken.’

 

De volledige tekst van het juryrapport is te vinden in K. Schippers P.C. Hooft-prijs 1996, een uitgave van de Stichting P.C. Hooft-prijs en Querido.

Uitreiking

De prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum (toen nog Letterkundig Museum), op 21 mei 1996, de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

 

Dankwoord

K. Schippers sprak een dankwoord uit onder de titel ‘Vrijwillige oefeningen’. Het volledige dankwoord is te vinden in K. Schippers P.C. Hooft-prijs 1996, een uitgave van de Stichting P.C. Hooft-prijs en Querido.

 

Meer lezen over K. Schippers

 

 

 

Credits portretfoto: Kippa / Collectie Spaarnestad/ Nationaal Archief / ANP

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum