Op 2 oktober 2019 overleed Rudy Bedacht, pseudoniem Corly Verlooghen; zijn zoon liet ons kort daarop weten dat het zijn wens was dat zijn literaire archief aan het Literatuurmuseum zou worden geschonken.
Al bij het openen van de eerste dozen blijkt dat dit een bijzonder archief is van een markante man. De dichter werd in 1932 in Paramaribo geboren en vestigde zich onder andere op Bonaire, in Panama, Zweden en Amsterdam. Ook zijn carrière was allesbehalve monotoon. Zo schreef hij gedichten en verhalen, componeerde hij muziek, zoals het ‘Volkslied van Verenigd Europa’ in 1998, en maakte hij diverse gitaarleerboeken. Hij voelde een sterke verantwoordelijkheid tot het onderwijzen van kinderen en jongeren. In Zweden en Panama gaf hij colleges, en in Paramaribo zette hij een ‘Muziekpedagogisch Centrum’ op. Ook stelde hij het omvangrijke Het leven is een rekensom samen, met gedichten, muziek en artikelen van eigen hand.
Zijn veelzijdigheid is zichtbaar in zijn minutieuze archief. Van alle documenten zijn waar mogelijk meerdere exemplaren bewaard (‘om uit te delen’), alles is verzameld in mappen waar uitvoerig op beschreven staat wat erin te vinden is. ‘Originele manuscripten van de beste boeken van Rudy Bedacht’, de begeleidende briefjes prachtig versierd met gekleurde letters, onderstrepingen en lijntjes. Een uitgebreide documentatie, die ook een angst tot vergetelheid lijkt te verraden. Want ondanks de veelzijdigheid is het werk van Rudy Bedacht nooit heel bekend geworden.