Multatuli door Fredie Beckmans
Akten van geboorte, huwelijk, overlijden: eeuwenlang leefden mensen zonder veel andere sporen na te laten dan die documenten. Later zijn het lucifers in het donker. Als het je al lukt ze aan te strijken, is het nog maar de vraag hoeveel licht ze nog op die verdwenen levens kunnen werpen.
Multatuli liet genoeg sporen na om dikke boekwerken mee te vullen. Toch heeft zijn overlijdensakte, op 21 februari 1887 opgesteld in het Duitse Nieder-Ingelheim, iets raadselachtigs. En wat het extra bijzonder maakt: twee dagen na het opstellen ervan zal Eduard Douwes Dekker de eerste Nederlander zijn die niet wordt begraven maar gecremeerd.
Het document dat het Literatuurmuseum bezit, is een afschrift dat met de typemachine uit het ‘Sterbregister’ van vóór 1900 is overgeschreven, in 1953, getekend door een ‘Standesbeambte’, die de overeenkomst verklaart met het originele register. Een stempel, wetsartikelen, lange omschrijvingen in gotisch schrift: alles eraan ademt Deutsche Gründlichkeit.
En toch is men erin geslaagd om op dat ene velletje papier maar liefst minstens vier fouten te maken (keurig overgetypt van het originele document). Zijn naam ‘Douwes-Dekker’ moet zonder streepje, net als die van zijn vrouw Mimi, die niet ‘Hammick-Schepel’ heette, maar ‘Hamminck Schepel’. Zijn leeftijd dan. Hij is niet ‘siebenundsechzig’, dat zou hij pas anderhalve week later zijn geworden, op 2 maart.