Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(8)

Over de auteur
Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour

Schrijver

Mohammed Benzakour (1972) is schrijver, columnist, essayist, socioloog, schaker, imker, visser en amateurastronoom. In 2014 won hij met Yemma de E. du Perronprijs en een jaar later kreeg zijn roman De koning komt de ANV Debutantenprijs. Hij schrijft een feuilleton en columns voor o.a. NRC Handelsblad

Pas in de diepte leert men zijn hoogte kennen: Godfried Bomans op Rottumerplaat

Godfried Bomans ervoer zijn week op Rottumerplaat in de zomer van 1971 als een martelgang. Volgens Mohammed Benzakour lag dat niet aan zijn karakter, maar aan de duur van de expeditie: die was simpelweg te kort.

Door Mohammed Benzakour 7-9 min lezen

‘Alleen op dit eiland kan ik wonen...’ Het medicijn tegen Slauerhoffs tomeloze rusteloosheid

Zijn onblusbare reislust, zijn eeuwige hang naar de verte, ze dreven J.J. Slauerhoff naar alle uithoeken van de aarde. Was er nu echt geen remedie tegen die eeuwige rusteloosheid? Jawel, denkt Mohammed Benzakour, het is hem alleen nooit vergund.

Door Mohammed Benzakour 6-8 min lezen

Polspijn onder de Italiaanse zon

Hoe kan het dat zo’n beklemmende, provinciale roman als Een Hollandsch drama uit je pen vloeit als je al 15 jaar woont in een zonnig Italiaans vissersdorpje? Van Schendel schreef er elk jaar een boek, maar dat leverde hem ook iets anders op.

Door Mohammed Benzakour 5-7 min lezen

Unieke tv: Gerard & Karel

Mohammed Benzakour bekijkt het eerste en gelijk laatste duo-interview met literaire broers Gerard Reve en Karel van het Reve. Een vermakelijk interview en bovenal: unieke televisie, óók vanwege de brandende actualiteit ervan.

Door Mohammed Benzakour 4-6 min lezen

Het vingerkootje uit de Golf van Biskaje

'misschien worden zij afgeslacht / voordat zij den morgen zien,' dichtte Hendrik Marsman in het ongepubliceerde gedicht '1928'. Mohammed Benzakour verdiept zich in twee schriften met ongepubliceerde verzen van de dichter die zelf, ...

Door Mohammed Benzakour

F. Bordewijk, een vertederende schooljongen

Mohammed Benzakour bewondert het manuscript van de roman Bloesemtak van F. Bordewijk. ‘F. Bordewijk, ik houd van deze onberispelijke kaalschrijver, ik houd van z’n compromisloze juristenziel, maar het meeste, geloof ik, vertedert mij dat...

Door Mohammed Benzakour

Mayonaise à la Wolkers

Elk jaar rond Oud & Nieuw herleest Mohammed Benzakour Gifsla van Jan Wolkers, waarin gedurende vier dagen tomeloos gepeuzeld en gedronken (en gesekst) wordt en waarin zelfs een culinair geheim blijkt te worden onthuld.

Door Mohammed Benzakour 4-6 min lezen

Vet, zweet en tabak

Het manuscript van Gerard Reve’s bekende roman De avonden bevindt zich in het museum. Mohammed Benzakour mocht door dit bijzondere document bladeren: ‘Ruik ik een zweempje zweet? Oude tabak? Wat is dat vlekje bovenin?’

Door Mohammed Benzakour 3-5 min lezen