Het schrijversprotest: anders moeten wij overgaan tot harde akties
De literaire wereld reageerde geschokt toen Haags literair muziekfestival Crossing Border in 2020 de boodschap kreeg vanaf 2021 niet meer op gemeentelijke subsidie te hoeven rekenen. De Commissie Cultuur zag te veel concurrentie met het andere grote literatuurfestival in Den Haag, Writers Unlimited, dat traditiegetrouw in januari plaatsvindt. Crossing Border, dat sinds 1992 bestaat, moest het onderspit delven.
Oprichter Louis Behre en zijn zoon Michel, die inmiddels samen het festival runnen, reageerden geschokt. Maar algauw besloten ze terug te vechten en riepen ze hun achterban op argumenten te verzamelen voor het voortbestaan van het festival.
Die achterban is er een van flinke omvang. Jaarlijks zijn op het festival meer dan tachtig artiesten uit tientallen landen te gast. Onder hen waren in het verleden onder meer de schrijvers Isabel Allende, Salman Rushdie, Dave Eggers, Michel Houellebecq en Ian McEwan. Meerderen van hen reageerden op de oproep van vader en zoon Behre om van zich te laten horen, in de vorm van brieven, mails en aanklachten op sociale media.
De organisatoren besloten deze aanklachten te bundelen in een indrukwekkend boekwerk, dat aan Robert van Asten, de Haagse cultuurwethouder, overhandigd zou worden. Een van de circa dertig exemplaren bevindt zich sinds vorig jaar in het archief van het Literatuurmuseum: een honderden pagina’s tellend blok dik A4-papier, simpelweg bijeengebonden met bruin touw. Geen uitbundige kleuren voor deze publicatie – daarvoor is de aanleiding te grimmig.