Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
Tientallen lezingen gaf schrijver Fré Dommisse in de jaren 30 en 40 over haar ervaringen als psychiatrisch patiënt. Openhartig sprak en schreef ze over de schaamte, de afzondering, de eenzaamheid.
Door Thomas Heerma van Voss 7-9 min lezen
In 1956 schrijft de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers een brief naar uitgever Geert van Oorschot. Het is de start van een intieme correspondentie. Thomas Heerma van Voss las de ontroerende brieven en zag de liefde komen – en gaan.
Door Thomas Heerma van Voss 3-5 min lezen
Een gebundelde voorbode van talloze grote carrières die op het punt stonden op te bloeien, zo ziet Thomas Heerma van Voss Alles Mag, het literaire tijdschrift waarvan in 1954 welgeteld één nummer verscheen.
Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen
Gerrit Achterberg geldt nog altijd als een van de belangrijkste Nederlandse dichters. Toch komen vroeg of laat de gruweldaden uit zijn privéleven ter sprake, en de psychische onderzoeken en diagnoses die erop volgden.
Door Thomas Heerma van Voss 7-9 min lezen
Slechts drie blauwe plekken hield W.F. Hermans eraan over toen hij in 1965 met zijn sportauto over de kop sloeg. Het werd wel de inzet van eindeloos juridisch gesteggel – nauwgezet bijgehouden door Hermans in twee volle dossiermappen.
Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen
Van snippers gedichten en vertalingen tot sporen van zijn innige vriendschap met Charlotte Mutsaers: de literaire nalatenschap van Marko Fondse in het Literatuurmuseum geeft een mooi beeld van een bestaan totaal gewijd aan de letteren.
Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen
In 1964 schreef Simon Vestdijk in 23 dagen zijn enige misdaadroman: De onmogelijke moord. Tussendoor schreef hij óók nog het essay ‘Muziek en literatuur’. Een indringende illustratie van zijn werktempo.
Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen
In een brief uit 1951 schrijft Simon Vestdijk dat hij nooit het voornemen heeft gehad tijdens de aanstaande uitreiking van de P.C. Hooft-prijs de prijs terug te geven ‘ten bate van Van het Reve’. In tegenstelling tot wat hij Reve...
Hoe bescheiden de nalatenschap van F.B. Hotz in het Literatuurmuseum ook is, Thomas Heerma van Voss kan er toch uit afleiden dat diens bescheidenheid en nuchtere blik geen poses waren. Dat blijkt uit de correspondentie met een hobbyist die hem af en...
Door Thomas Heerma van Voss 4-6 min lezen
Waaraan dankte Nico Scheepmaker zijn reputatie als sportjournalist? In de twintig dozen die van hem in het Literatuurmuseum worden bewaard, gaat Thomas Heerma van Voss op zoek naar een antwoord.