Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
Het dankwoord dat Gerard Reve uitsprak toen hij in 1969 de P.C. Hooft-prijs uitgereikt kreeg, is vintage Reve, schrijft Thomas Heerma van Voss: gevoel voor understatement, voor een zwierige stijl én voor het nodige drama.
Door Thomas Heerma van Voss 6-8 min lezen
Wim Hazeu was in de jaren negentig de uitgever van Appie Baantjer. Uit hun correspondentie blijkt hoe begeesterd Hazeu raakte door De Cocks detectiveverhalen. ‘De Cock en de blijde Bacchus is een puntgave De Cock!’
Door Thomas Heerma van Voss 6-8 min lezen
‘A best-selling New European Series by Albert Cornelis Baantjer, The Netherlands.’ Begin jaren 90 ging de Baantjer-reeks de grens over. Hoe deed de oer-Amsterdamse ‘Inspector DeKok’ het in Amerika?
Door Thomas Heerma van Voss 6-8 min lezen
De jarenlange relatie tussen Henriëtte van Eyk en Simon Vestdijk is te volgen in de honderden brieven die ze elkaar schreven. Thomas Heerma van Voss las er enkele in het Literatuurmuseum.
Door Thomas Heerma van Voss 8-10 min lezen
Het is een van de opvallendste stukken uit het archief: een zware plastic zak volgepropt met papiersnippers. De eigenzinnige fotograaf en dichter Gerard Fieret bezorgde zo zijn manuscripten bij het museum. Uit boosheid?
Door Thomas Heerma van Voss 6-8 min lezen
Tientallen lezingen gaf schrijver Fré Dommisse in de jaren 30 en 40 over haar ervaringen als psychiatrisch patiënt. Openhartig sprak en schreef ze over de schaamte, de afzondering, de eenzaamheid.
Door Thomas Heerma van Voss 7-9 min lezen
In 1956 schrijft de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers een brief naar uitgever Geert van Oorschot. Het is de start van een intieme correspondentie. Thomas Heerma van Voss las de ontroerende brieven en zag de liefde komen – en gaan.
Door Thomas Heerma van Voss 3-5 min lezen
Een gebundelde voorbode van talloze grote carrières die op het punt stonden op te bloeien, zo ziet Thomas Heerma van Voss Alles Mag, het literaire tijdschrift waarvan in 1954 welgeteld één nummer verscheen.
Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen
Gerrit Achterberg geldt nog altijd als een van de belangrijkste Nederlandse dichters. Toch komen vroeg of laat de gruweldaden uit zijn privéleven ter sprake, en de psychische onderzoeken en diagnoses die erop volgden.
Door Thomas Heerma van Voss 7-9 min lezen
Slechts drie blauwe plekken hield W.F. Hermans eraan over toen hij in 1965 met zijn sportauto over de kop sloeg. Het werd wel de inzet van eindeloos juridisch gesteggel – nauwgezet bijgehouden door Hermans in twee volle dossiermappen.
Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen