Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(24)

Over de auteur
Christiaan Weijts

Christiaan Weijts

Schrijver

Naast schrijver van romans en essays is Christiaan Weijts (1976) columnist voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij debuteerde in 2006 met de veelgeprezen roman Art.285b. Zijn werk is meerdere malen genomineerd en bekroond, zo won hij de BNG Literatuurprijs 2012 voor Euforie.

Ik was zelf net verliefd, toen ik Nescio voor het eerst hoorde

Christiaan Weijts bekijkt in het Literatuurmuseum het handschrift van een onvoltooid jeugdwerk van Nescio, ‘Mijn vriends eerste liefde’. Het verhaal is op raadselachtige wijze verbonden met zijn eigen eerste liefde.

Door Christiaan Weijts 5-7 min lezen

De evolutie van het schrijfgerei: Shift-F7-proza op de iMac

Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een tweeluik over schrijfgerei.

Door Christiaan Weijts 5-7 min lezen

De evolutie van het schrijfgerei: van vulpen naar typemachine – en terug

Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een reeks essays over schrijfgerei.  

Door Christiaan Weijts 6-8 min lezen

Multatuli-jaar

De overlijdensakte van Multatuli, de eerste gecremeerde Nederlander

Zijn leven en werk staan centraal in dit Multatuli-jaar ter ere van zijn 200ste geboortedag. Maar zijn dood is ook noemenswaardig: Eduard Douwes Dekker was in 1887 namelijk de eerste Nederlander die gecremeerd werd.

Door Christiaan Weijts 4-6 min lezen

Literaire plekken

Op de Buissche Heide is het alsof je de schrijvers en dichters van weleer tastbaar voor je ziet

Op 24 december is het 150 jaar geleden dat Henriette Roland Holst werd geboren. Christiaan Weijts reist naar de Oude Buissche Heide, waar zij destijds veel van haar beroemde vrienden ontving. 

Door Christiaan Weijts 6-8 min lezen

Couperus kreeg 6000 gulden voor zijn bestseller, Van Eeden 150... Over royalty’s en literaire contracten

Louis Couperus bedong in 1901 zesduizend gulden voor zijn nieuwe boek, Frederik van Eeden kreeg vijftien jaar eerder nog honderdvijftig gulden. Christiaan Weijts over royalty’s toen en nu.

Door Christiaan Weijts 4-6 min lezen

Alwéér een Rembrandtjaar? Van Looys ‘Ode aan Rembrandt’ in het feestjaar 1906

Het jaar van Rembrandt, er is geen ontsnappen aan. Dat was ruim een eeuw geleden, tijdens het Rembrandtjaar 1906, niet anders. En daar was niet iedereen enthousiast over.

Door Christiaan Weijts 4-6 min lezen lezen

Literaire plekken

Van schrijven gaat het natuurlijk niet komen vanavond

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum. Deze keer: het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen.

Door Christiaan Weijts 10-12 min lezen

De ‘Larense janboel’

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum en schiet die ‘opnieuw’. Deze keer: de villa en hut van Adria...

Door Christiaan Weijts 8-10 min lezen

De hof van Eeden achter de bouwmarkt

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum en schiet die ‘opnieuw’. Deze keer: de schrijvershut van Freder...

Door Christiaan Weijts