De verboden vrucht is ontleend aan de vertelling Genesis 3, het verhaal van de zondeval; als Eva de vrucht eet van de boom van de kennis van goed en kwaad in de Hof van Eden. Door het eten van deze vrucht worden zij en Adam zich bewust van hun naaktheid, van het verbreken van hun belofte aan God, en worden ze uit het paradijs verbannen. Dit is enigszins vergelijkbaar, zij het wat drastischer, met hoe het ministerie van Justitie in 1959 Aalberses boeken uit de boekhandels probeerde te weren: tot 1965 liepen er diverse rechtszaken tegen de schrijver, die in dat laatste jaar bij de Hoge Raad eindigden – en in het nadeel van Aalberse werden beslist.
De ‘kennis’ in de vruchten van Aalberses geesteswerk was ook seksueel van aard. Onder zijn eigen naam – Johan van Keulen – publiceerde de schrijver eind jaren veertig en begin jaren vijftig een christelijke meisjesroman en seksuele voorlichtingsboekjes voor rooms-katholieke jongeren met titels als Meisjes vragen…! Een boek voor meisjes en Jongens vragen…! Een boek voor jongens van 16 jaar en ouder en mijn lievelingstitel: In de wachtkamer van het huwelijk: Een boek over het sexuele leven en de verloving, voor jonge mensen van omstreeks 20 jaar en ouder. De strekking van de boeken is met een citaat uit Meisjes vragen…! goed samen te vatten:
‘Hoe nu die geslachtsdaad of eenwording van man en vrouw tot stand komt is iets, waarover je voorlopig je hoofd niet behoeft te breken. Onthoud goed, dat de geslachtsdaad niet tot puberteitsland behoort.’
Aan dat advies zou Aalberse zich algauw zelf niet houden.